Main Page Aims and Scope Editorial Board Instructions to Authors Contact

 
Aberrant Right Subclavian Artery Syndrome and Chronic Cough [Eurasian J Pulmonol]
Eurasian J Pulmonol. 2013; 15(1): 21-24 | DOI: 10.5152/solunum.2013.004  

Aberrant Right Subclavian Artery Syndrome and Chronic Cough

Baykal Tülek, Gülfem Yıldırım, Fikret Kanat, Mecit Süerdem
Department Of Chest Diseases, Selcuk University, Konya, Turkey

Aim: Aberrant right subclavian artery (ARSA) is a rare congenital abnormality, generally having an asymptomatic course. It is also called “dysphagia lusoria”, and the most frequent symptom is dysphagia in adult patients with ARSA. Respiratory symptoms are even rarer in this entity.
Materials and Methods: In this study, we evaluated eight patients coincidentally diagnosed during examination for a respiratory pathology.
Results: In three of the patients, dysphagia was related to ARSA, and in two patients, chronic cough accompanying dysphagia was determined. In a patient referred to our department for a mediastinal mass, a diagnosis of ARSA was made by contrasted chest CT scan. Symptomatic patients were successfully treated with antireflux medication and dietary changes.
Conclusion: ARSA should be included in the differential diagnosis of cough, especially in patients with chronic cough accompanied by dysphagia.

Keywords: Subclavian artery, cough, dysphagia


Aberran Sağ Subklavyen Arter Sendromu ve Kronik Öksürük

Baykal Tülek, Gülfem Yıldırım, Fikret Kanat, Mecit Süerdem
Selçuk Üniversitesi, Selçuklu Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, Konya

Amaç: Aberran sağ subklavyen arter (ASSA) nadir görülen ve genellikle asemptomatik bir seyir gösteren konjenital bir anomalidir. Erişkin ASSA’lı hastalarda en sık karşılaşılan yakınma yutma güçlüğü olduğu için “disfaji lusoria” olarak ta adlandırılmaktadır. Solunum yakınmaları ise çok daha nadirdir.
Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada kliniğimizde çeşitli solunumsal patolojiler nedeniyle tetkik edilirken ASSA saptanan 8 hasta incelenmiştir.
Bulgular: Hastalardan 3’ünde ASSA ile ilişkili yutma güçlüğü yakınması, bu hastaların 2’sinde ise yutma güçlüğüne eşlik eden kronik öksürük saptanmıştır. Mediastinal kitle şüphesiyle sevk edilen bir hastada ise kontrastlı bilgisayarlı tomografi ile ASSA tanısı konulmuştur. Semptomatik hastalarda diyet ve antireflü tedaviyle yakınmalarda olumlu sonuçlar elde edilmiştir.
Sonuç: Özellikle yutma güçlüğünün eşlik ettiği kronik öksürüklü hastalarda ASSA nadir karşılaşılan öksürük nedenlerden biri olarak, ayırıcı tanıda yer almalıdır.

Anahtar Kelimeler: Subklavyen arter, öksürük, disfaji


Baykal Tülek, Gülfem Yıldırım, Fikret Kanat, Mecit Süerdem. Aberrant Right Subclavian Artery Syndrome and Chronic Cough. Eurasian J Pulmonol. 2013; 15(1): 21-24

Corresponding Author: Baykal Tülek, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar




 
Quick Search

 




















 
Copyright © 2016 Turkish Respiratory Society. All rights reserved
Bu web sitesi sağlık profesyonellerine yöneliktir. İçeriğindeki yazılar ve dökümanlar hekim veya eczacı görüşü yerine geçmez. Sitenin kullanımıyla ilgili her türlü sorumluluk kullanıcıya/ziyaretçiye aittir.

LookUs & Online Makale