Main Page Aims and Scope Editorial Board Instructions to Authors Contact

 
The Place Of Photodynamic Therapy (PDT) In The Management Of Early Lung Cancer [Eurasian J Pulmonol]
Eurasian J Pulmonol. 2008; 10(3): 198-205

The Place Of Photodynamic Therapy (PDT) In The Management Of Early Lung Cancer

Firuz Çelikoğlu
Istanbul University Institute Of Lung Diseases And Tuberculosis, Istanbul

The Place Of Photodynamıc Therapy (PDT) In The Management Of Early Lung Cancer

Photodynamic therapy (PDT) is an endobronchial interventional procedure which relies upon the excitation of an intravenously administered chemical photo-sensitiser by an appropriate light whose wavelength matches the absorption band of the drug. The clinical trials demonstrated that bronchoscopic PDT is a safe an effective method of therapy for early lung cancer using sensitizers that are currently tried and licensed. Photofrin (Porfimer Sodium) is commonest in use as an intravenously administered chemical photo-sensitizer. Photosensitivity skin reaction (skin burn) should not be a prohibitive factor; its incidence and severity can be reduced to a minimal proportion with effective counseling.
Bronchoscopic PDT is indicated in two groups of patients with bronchoscopically identifiable tumor in the bronchial tree, confirmed of its malignancy by cyto/histology:

1- Patients with advanced disease; the aim of PDT in these patients is palliation of existing or impending symptoms. Such cases should be offered other bronchoscopic treatment such as laser photoresection or electrocotery.
2- Patients with early stage cancer in which resection is impossible because of general health conditions. In these cases, the aim is curative intent and PDT is shown to provide long survival.

The studies also showed that the brachytherapy and photodynamic therapy should be complementary. Currently the PDT has not been recognized widely by general practitioners in Turkey. The purpose of this paper is to review the recent clinical studies in order to demonstrate the efficacy of putting into practice the use of PDT as an adjuvant therapy in the treatment of early lung cancer in Turkey.

Keywords: Photodynamic therapy, endobronchial interventional procedures, Bronchoscopic therapy, lung cancer


Fotodonamik Tedavi (FDT)' nin Erken Dönem Endobronşiyal Akciğer Kanseri Tedavisindeki Yeri

Firuz Çelikoğlu
İstanbul Üniversitesi Akciğer Hastalıkları Ve Tüberküloz Enstitüsü, İstanbul

Fotodinamik tedavi (FDT), ışına hassaslaştırıcı kimyasal bir maddenin intravenöz yoldan verildikten sonra, bu maddenin - absorpsiyon bandına uygun dalga uzunluğunda bir ışın tarafından - aktifleşmesine dayanan endobronşiyal girişimsel bir işlemdir. Halen, lisansı bulunan en fazla denenmiş ışına-hassaslaştırıcı kimyasal madde Photofrin (Porfimer Sodium) ‘dur. Photofrin kullanılarak yapılan klinik araştırmalar bronkoskopik FDT’ nin erken dönem akciğer kanserinde oldukça etkili ve emniyetli bir tedavi metodu olduğunu göstermiştir. Tedaviden sonra görülebilen ışık hassasiyetine bağlı deri reaksiyonlarına (güneş yanığı), hasta önerilen önlemlere riayet ettiği takdirde seyrek rastlanır. FDT, bronş ağacında bronkoskopi muayenesinde görülebilen ve sito/histolojik olarak kesin teşhis konulmuş her evredeki ve hücre tipindeki akciğer kanseri hastasında adjuvan bir tedavi olarak kullanılabilir.

Bu hastaların iki gruba ayrılarak incelenmesi FDT’ nin etkisinin değerlendirilmesi ve endikasyon kararının verilmesi bakımından yararlı olur:

1- İleri evre kanseri olan hastalar: Bu hastalarda FDT semptomların giderilmesi amacı ile uygulanır. Ancak, bu hastalarda laser fotoreseksiyonu veya elektrokoter gibi diğer bir bronkoskopik girişimsel tedavi aynı amaçla kullanılabilir.
2- Genel sağlık sorunu nedeniyle rezeksiyonun mümkün olamadığı erken dönem kanserli hastalar: Erken dönem medikal sebeplerle operasyon yapılamayan akciğer kanserli hastalarda FDT ile uzun bir yaşam süresi sağlana bildiği gösterilmiştir.

Yapılan klinik araştırmalar ile fotodinamik tedavi ve brakiterapi beraber kullanıldığı takdirde birbirinin tamamlayıcısı olduğu gösterilmiştir. FDT Türkiye genelinde pek fazla tanınmamaktadır. Yazıda literatürdeki son araştırmalar gözden geçirilerek Türkiye de fazla tanınmayan FDT nin kullanılma endikasyonları gözden geçirilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Fotodinamik tedavi, endobronşiyal girişimsel yöntemler, Bronkoskopik tedavi, akciğer kanseri


Firuz Çelikoğlu. The Place Of Photodynamic Therapy (PDT) In The Management Of Early Lung Cancer. Eurasian J Pulmonol. 2008; 10(3): 198-205

Corresponding Author: Firuz Çelikoğlu, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar




 
Quick Search

 




















 
Copyright © 2016 Turkish Respiratory Society. All rights reserved
Bu web sitesi sağlık profesyonellerine yöneliktir. İçeriğindeki yazılar ve dökümanlar hekim veya eczacı görüşü yerine geçmez. Sitenin kullanımıyla ilgili her türlü sorumluluk kullanıcıya/ziyaretçiye aittir.

LookUs & Online Makale