Main Page Aims and Scope Editorial Board Instructions to Authors Contact

 
The Effects of Smoking on Plasma Viscosity and Related Biochemical Parameters [Eurasian J Pulmonol]
Eurasian J Pulmonol. 2012; 14(3): 158-163 | DOI: 10.5505/solunum.2012.34392  

The Effects of Smoking on Plasma Viscosity and Related Biochemical Parameters

Yasemin Arı Yılmaz1, Atilla Güven Atıcı1, Servet Kayhan1, Ahmet Tevfik Sünter2, Suna Türkeli1
1Department Of Chest Disease, Ondokuz Mayıs University, Samsun, Turkey
2Department Of Public Health, Ondokuz Mayıs University, Samsun, Turkey

Objective: The aim of the study was to investigate the effects of smoking, which is known as a risk factor for thromboembolism and circulatory disorders, on plasma viscosity and the other hemorheologic factors determining the microcirculation in healthy individuals.

Materials and Methods: After their acceptance sixty apparently healthy individuals attending our outpatient clinic between June 2010 and June 2011 were enrolled in this descriptive type of investigation. The study groups were classified as smokers, non-smokers, and ex-smokers according to smoking habits. After taking medical history of the volunteers; physical examination, chest radiography, pulmonary function tests were carried out. After 8 hours of fasting, blood samples were taken to determine the hemogram, sedimentation rate, cholesterol, triglyceride, protein and plasma viscosity levels. Plasma viscosity leves were measured by Brookfield LVDV II viscometer.

Results: Plasma viscosity values were found in the smokers, ex-smokers, and the non-smokers to be 1.29±0.26 cP, 1.33±0.25 cP, 1.31±0.24 cP respectively. The average value in all participants being 1.31±0.25 cP. Although these levels did not differ between the groups, the intensity of smoking (estimated in packs per year) was found to show a positive relationship with serum total protein and albumin levels; and a negative relationship with the total cholesterol, triglyceride and high density lipoprotein levels (p<0.05). In this study, fibrinogen was found to be the single parameter affecting the plasma viscosity levels; and there was a positive correlation between fibrinogen levels and the varriables of age, weight and body mass index (p<0.05).

Conclusion: A statistically significant relationship was not demonstrated in this study between smoking intensity and plasma viscosity levels. But smoking may affect some of the other hemorheologic factors.

Keywords: Plasma viscosity, fibrinogen, smoking


Sigara Kullanımının Plazma Viskozitesi ve İlgili Biyokimyasal Parametreler Üzerindeki Etkileri

Yasemin Arı Yılmaz1, Atilla Güven Atıcı1, Servet Kayhan1, Ahmet Tevfik Sünter2, Suna Türkeli1
1Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Samsun
2Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi, Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı, Samsun

Amaç: Bu çalışmanın amacı tromboemboli ve vasküler dolaşım bozukluğu için bir risk faktörü olduğu bilinen sigara kullanımının, mikrosirkülasyonu düzenleyen plazma viskozitesi ve diğer hemoreolojik faktörler üzerindeki etkilerini araştırmaktır.

Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı tipte yapılan çalışmaya Haziran 2010-Haziran 2011 tarihleri arasında polikliniğimize başvuranlar arasından sağlıklı olduğu belirlenen ve çalışmaya katılmayı kabul eden ardışık 60 kişi alındı. Çalışma grubu sigara kullanma özelliklerine göre sigara içen, sigarayı bırakmış olan ve sigara içmeyen olarak üçe ayrıldı. Çalışmaya alınanların fizik muayeneleri, akciğer grafileri ve solunum fonksiyon testleriyle birlikte hemogram, sedimantasyon hızı, kolesterol, trigliserid, protein ve plazma viskozite düzeyleri ölçüldü. Plazma viskozite ölçümü için Brookfield LVDV II viskometre cihazı kullanıldı.

Bulgular: Çalışma gruplarının ortalama plazma viskozite düzeyleri, sigara içen grupta 1,29±0,26 cP, sigarayı bırakmış olan grupta 1,33±0,25 cP, hiç sigara içmeyen grupta 1,31±0,24 cP ve tümünde 1,31±0,25 cP olarak bulundu. Gruplar arasında bu değerler açısından anlamlı bir fark yoktu. Sigara kullanma düzeyi (paket/yıl) ile total protein ve albümin düzeyleri arasında pozitif; total kolesterol, trigliserid ve yüksek dansiteli lipoprotein düzeyleri arasında negatif bir ilişki saptandı (p<0,05). Fibrinojen düzeyi bu çalışmada plazma viskozitesini etkileyen tek faktör olarak belirlendi. Fibrinojen düzeyi ile yaş, kilo ve vücut kitle indeksi değişkenleri arasında pozitif korelasyon saptandı (p<0,05).

Sonuç: Sağlıklı kişilerde sigara kullanımı ile plazma viskozitesi arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Ancak sigara kullanımı, diğer bazı hemoreolojik faktörleri etkileyebilir.

Anahtar Kelimeler: Plazma viskozitesi, fibrinojen, sigara


Yasemin Arı Yılmaz, Atilla Güven Atıcı, Servet Kayhan, Ahmet Tevfik Sünter, Suna Türkeli. The Effects of Smoking on Plasma Viscosity and Related Biochemical Parameters. Eurasian J Pulmonol. 2012; 14(3): 158-163

Corresponding Author: Servet Kayhan, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar




 
Quick Search




 




















 
Copyright © 2016 Turkish Respiratory Society. All rights reserved
Bu web sitesi sağlık profesyonellerine yöneliktir. İçeriğindeki yazılar ve dökümanlar hekim veya eczacı görüşü yerine geçmez. Sitenin kullanımıyla ilgili her türlü sorumluluk kullanıcıya/ziyaretçiye aittir.

LookUs & Online Makale