Main Page Aims and Scope Editorial Board Instructions to Authors Contact

 
Safety of Patients and Equipment in Bronchoscopy Suite [Eurasian J Pulmonol]
Eurasian J Pulmonol. 2012; 14(3): 127-135 | DOI: 10.5505/solunum.2012.59752  

Safety of Patients and Equipment in Bronchoscopy Suite

Ali Fidan
Dr. Lütfi Kırdar Kartal Trainig And Research Hospital Department Of Chest Diseases - Istanbul

Bronchoscopy, which for over 40 years has been a process for diagnosis and treatment of chest diseases, is being used in an increasing frequency in daily practice. With the expansion of interventional pulmonology, rigid bronchoscope is used more commonly in pulmonology practice. Of course, bronchoscopy has become more efficient and easy to process with the use of flexible bronchoscopes. However, this requires meeting high costs of complex equipment along with cleaning and maintenance efforts in addition to essential patient safety.

Bronchoscopy, especially flexible bronchoscopy, is increasingly used in direct observation of the airways as well as in thermal laser resection of endobronchial tumors, brachytherapy and photodynamic therapy. This widespread use of bronchoscopy has brought the risk of infection transfer such as HIV, multidrugresistant TB and hepatitis B. The incidence of bronchoscopy associated infection is not exactly known. Known to be infrequent, it may be due to truely less development of infection or its being detected much less than it really occurs.

In this paper, the routine maintenance of bronchoscopes, the main points to be aware of in their use, their cleaning, disinfection/ sterilization and storage principles will be discussed on the basis of patient and device safety. The general principles and the manufacturer’s instruction manuals for bronchoscopes should be examined and all staff should be trained according to these manuals as it applies to all medical devices.

Keywords: Bronchoscopy, patient safety, cleaning, maintenance


Bronkoskopi Ünitesinde Hasta ve Cihaz Güvenliği

Ali Fidan
Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği - İstanbul

Fleksibl bronkoskopi, 40 yılı aşkın bir süredir göğüs hastalıkları uzmanlarının günlük pratiğinde, tanı ve tedavi amacıyla gittikçe artan yoğunlukta uygulanan bir işlemdir. Girişimsel pulmonolojinin yaygınlaşması ile birlikte rijit bronkoskopi de göğüs hastalıkları pratiğinde daha sık kullanılmaya başlamıştır. Kuşkusuz fleksibl bronkoskoplar bronkoskopi işlemini daha etkin ve kolay hale getirmiştir. Ancak bunun bedeli de olmuş ve maliyeti yüksek, temizlik ve bakım çabaları ile birlikte korunması nispeten daha zor olan hassas ve karmaşık donanımların kullanılması ve bu bağlamda hasta güvenliğinin sağlanması zorunluluğu doğmuştur.

Bronkoskopi, özellikle de fleksibl bronkoskopi, hava yollarının direkt gözlemlenmesinden endobronşiyal tümörlerin termal lazer rezeksiyonuna ve brakiterapi ile fotodinamik tedaviye uzanan yelpazede geniş bir kullanım alanı bulmaktadır. Bu yaygın kullanım ise beraberinde, bronkoskopiye bağlı HIV, çok ilaca dirençli TB ve hepatit B gibi infeksiyonların transferi riskini getirmiştir. Bronkoskopi ile ilişkili infeksiyon insidansı tam olarak bilinmemektedir. Ancak bilinen sıklığının az olması, gerçekten az gelişiyor olmasına bağlı olabileceği gibi, olduğundan çok daha az saptanmasından da kaynaklanabilir.

Bu yazıda, hasta ve cihaz güvenliği bağlamında bronkoskopların rutin bakımları, kullanımlarında dikkat edilecek temel noktalar ile temizlik, dezenfeksiyon/sterilizasyon ve saklama koşulları üzerinde durulacaktır. Burada sözü edilenler genel prensiplerdir ve tüm tıbbi cihazlarda olduğu gibi bronkoskoplarda da üretici firmaların kullanım kılavuzları incelenmeli, ilgili personele bu konuda eğitim verilmelidir.

Anahtar Kelimeler: Bronkoskopi, hasta güvenliği, temizlik, bakım


Ali Fidan. Safety of Patients and Equipment in Bronchoscopy Suite. Eurasian J Pulmonol. 2012; 14(3): 127-135

Corresponding Author: Ali Fidan, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar




 
Quick Search

 




















 
Copyright © 2016 Turkish Respiratory Society. All rights reserved
Bu web sitesi sağlık profesyonellerine yöneliktir. İçeriğindeki yazılar ve dökümanlar hekim veya eczacı görüşü yerine geçmez. Sitenin kullanımıyla ilgili her türlü sorumluluk kullanıcıya/ziyaretçiye aittir.

LookUs & Online Makale