Main Page Aims and Scope Editorial Board Instructions to Authors Contact

 
Correlates of Fatigue and Weakness in Advanced Lung Cancer Patients [Eurasian J Pulmonol]
Eurasian J Pulmonol. 2012; 14(1): 27-33 | DOI: 10.5505/solunum.2012.77200  

Correlates of Fatigue and Weakness in Advanced Lung Cancer Patients

Fisun Karadağ1, Şule T. Gülen1, Emel Ceylan1, Aslıhan B. Karul2
1Adnan Menderes University, School Of Medicine, Department Of Chest Diseases, Aydin
2Adnan Menderes University, School Of Medicine, Department Of Biochemistry, Aydin

Aim: Fatigue is increasingly recognized as a troublesome problem in patients with lung cancer. The aim of this study was, therefore, to investigate the correlates of fatigue and weakness with nonsmall cell lung cancer (NSCLC) patients.
Materials and Methods: Sixty three male advanced-stage NSCLC patients and 25 age and sex-matched controls were included in the study. Fatigue scores were evaluated by “3-item fatigue subscale of the European Organization for Research and Treatment of Cancer quality-of-life questionnaire C30” (EORTC QLQ-C30). VAS (visual analogue scale) was used as a measure of weakness.
Results: Fatigue and weakness scores of the cancer patients were significantly higher than the controls. The positive acute phase reactants, i.e., CRP, leucocyte, ferritin, thrombocyte and fibrinogen were higher in NSCLC group than in the controls. TSH (thyroidstimulating hormone), fT3 (free triiodothyronine) and testosterone levels were lower in the cancer group whereas there was no difference in cortisol levels of both groups. Fatigue score was positively correlated with weakness score, stage of the cancer, leucocyte and thrombocyte counts; and was negatively correlated with body mass index, hemoglobin, fT3, albumin and transferrin levels. Weakness score was positively correlated with stage of the cancer and negatively correlated with fT3, albumin and transferrin levels. CRP was positively correlated with both fatigue and weakness scores. Fatigue and weakness scores were not correlated with age, cigarette-burden, lymphocyte, cholesterol, ferritin and fibrinogen levels.
Conclusion: Fatigue is a prominent symptom in advanced NSCLC patients and is related to systemic inflammatory response. Lung cancer patients need a comprehensive care including evaluation of fatigue and weakness.

Keywords: fatigue, lung cancer, systemic inflammation, weakness


İleri Evre Akciğer Kanseri Olgularında Yorgunluk ve Güçsüzlükle İlişkili Faktörler

Fisun Karadağ1, Şule T. Gülen1, Emel Ceylan1, Aslıhan B. Karul2
1Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, Aydın
2Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Biyokimya Anabilim Dalı, Aydın

Amaç: Akciğer kanserli hastalarda yorgunluk problemiyle gittikçe daha fazla karşılaşılmaktadır. Bu çalışmanın amacı küçük hücrelidışı akciğer kanseri (KHDAK) olgularında yorgunluk ve güçsüzlükle ilişkili faktörleri araştırmaktır.
Gereç ve Yöntem: Altmış üç ileri evre erkek KHDAK hastası ve yaş ile cinsiyet-uyumlu 25 kontrol çalışmaya dahil edildi. Katılımcıların yorgunluk skorları “3-item fatigue subscale of the European Organization for Research and Treatment of Cancer quality-of-life questionnaire C30” (EORTC QLQ-C30) ile değerlendirildi. Güçsüzlük ölçeği olarak “visual analogue scale” (VAS) kullanıldı.
Bulgular: Kanser olgularının yorgunluk ve güçsüzlük skorları kontrollerden belirgin derecede daha yüksekti. Pozitif akut faz reaktanları CRP, lökosit, ferritin, trombosit ve fibrinojen, KHDAK grubunda kontrollerden yüksekti. TSH (tiroid-uyarıcı hormon), fT3 (serbest triiodotironin) ve testosteron düzeyleri kanser grubunda kontrollerden daha düşüktü ama kortizol düzeyinde farklılık yoktu. Yorgunluk skoru güçsüzlük skoru, kanserin evresi, lökosit ve trombosit sayıları ile pozitif; vücut kitle indeksi, hemoglobin, fT3, albümin ve transferrin ile negatif korelasyon gösteriyordu. Güçsüzlük skoru kanserin evresi ile pozitif; fT3, albümin ve transferrin düzeyleri ile negatif korelasyon gösteriyordu. CRP ile hem yorgunluk, hem de güçsüzlük skorları arasında pozitif korelasyon saptandı. Yorgunluk ve güçsüzlük skorları ile yaş, sigara yükü, lenfosit, kolesterol, ferritin ve fibrinojen düzeyleri arasında korelasyon yoktu.
Sonuç: Yorgunluk ileri evre KHDAK olgularında önemli bir semptomdur ve sistemik inflamatuar yanıtla ilişkilidir. Akciğer kanseri olgularının yorgunluk ve güçsüzlük değerlendirmesini de içeren geniş kapsamlı bir bakıma ihtiyacı vardır.

Anahtar Kelimeler: yorgunluk, akciğer kanseri, sistemik inflamasyon, güçsüzlük


Fisun Karadağ, Şule T. Gülen, Emel Ceylan, Aslıhan B. Karul. Correlates of Fatigue and Weakness in Advanced Lung Cancer Patients. Eurasian J Pulmonol. 2012; 14(1): 27-33

Corresponding Author: Fisun Karadağ, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar




 
Quick Search

 




















 
Copyright © 2016 Turkish Respiratory Society. All rights reserved
Bu web sitesi sağlık profesyonellerine yöneliktir. İçeriğindeki yazılar ve dökümanlar hekim veya eczacı görüşü yerine geçmez. Sitenin kullanımıyla ilgili her türlü sorumluluk kullanıcıya/ziyaretçiye aittir.

LookUs & Online Makale