Main Page Aims and Scope Editorial Board Instructions to Authors Contact

 
Quantitative detection of Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae and Moraxella catarrhalis on sputum in exacerbations of chronic obstructive pulmonary disease by real-time PCR [Eurasian J Pulmonol]
Eurasian J Pulmonol. 2011; 13(1): 32-40 | DOI: 10.5505/solunum.2011.88156  

Quantitative detection of Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae and Moraxella catarrhalis on sputum in exacerbations of chronic obstructive pulmonary disease by real-time PCR

Bengi Akın1, Baykal Tülek2, Uğur Arslan3, Latife Sütçü4, Duygu Fındık3, Mecit Süerdem2
1Department Of Pulmonary Diseases, Selcuk University Meram Faculty Of Medicine, Konya, Turkey
2Department Of Pulmonary Diseases, Selcuk University Selcuklu Faculty Of Medicine, Konya, Turkey
3Department of Microbiology, Selcuk University Selcuklu Faculty Of Medicine, Konya, Turkey
4Department of Microbiology, Selcuk University Meram Faculty Of Medicine, Konya, Turkey

Aim: The aim of this study "was the detection of the most common three bacterial causes (S. Pneumoniae, H. influenzae and M. catarrhalis) of chronic obstructive pulmonary disease (COPD) exacerbations, using real-time polymerase chain reaction (PCR) technique and to compare it with the culture results.
Methods: Sixty two patients with COPD exacerbation were enrolled to the study. Patients were classified according to Anthonisen's criteria for COPD exacerbations. Real-time PCR for 3 respiratory microorganisms "was performed on induced sputums collected at admission.
Results: Real-time PCR was positive in 47 patients (75.8%) for at
least one of the three microorganisms, hovewer bacterial cultures were positive in only 11 patients (17.7%). Multiple pathogens were also found with real-time PCR but were not detected by culture. Detection rates of the three studied microorganisms by real-time PCR were as follows: S. pneumoniae 53.2%, H. influenzae 17.7% and M. catarrhalis 35-5%. There was no significant relationship between real-time PCR results and patient characteristics.
Conciliation: Our study showed that the prevalence of bacteria detected by real-time PCR "was substantially higher in comparison to the culture. Because of the high rate of infected exacerbations, an ampiric antibiotic therapy should be started and the spectrum of this therapy should cover these three major respiratory pathogens.

Keywords: Chronic obstructive pulmonary disease, real-time PCR, S. pneumoniae, H. influenzae, M. catarrhalis


Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı Alevlenmelerinde Balgamda Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae ve Moraxella catarrhalis'in Gerçek Zamanlı Polimeraz Zincir Reaksiyonu Tekniği ile Kantitatif Olarak Saptanması

Bengi Akın1, Baykal Tülek2, Uğur Arslan3, Latife Sütçü4, Duygu Fındık3, Mecit Süerdem2
1Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, Konya
2Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, Konya
3Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Konya
4Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Konya

Amaç: Bu çalışmada, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) alevlenmesinin en sık rastlanılan üç bakteriyel etkeni olan S. pneumoniae, H. influenzae ve M. catarrhalis'in gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) tekniği ile saptanması ve sonuçların kültür ile karşılaştırılması amaçlanmıştır.
Yöntem: Çalışmaya KOAH alevlenmesi olan 62 hasta alındı. Hastalar Anthonisen kriterlerine göre sınıflandırıldı. Hastalann başvuru sırasında indüklenmiş balgam örnekleri alınarak üç solu¬num mikroorganizması için gerçek zamanlı PCR uygulandı.
Bulgular: Gerçek zamanlı PCR 47 hastada (%75.8) çalışılan üç mik-roorganizmadan biri için pozitif, bakteri kültürleri ise sadece 11 hastada (%17.7) pozitifti. Gerçek zamanlı PCR ile multipl pato¬jenler de saptanabilirken kültür buna olanak sağlamadı. Çalışılan üç mikroorganizmanın gerçek zamanlı PCR ile saptanma oranla¬rı sırasıyla S. pneumoniae %53.2, H. influenzae %17.7 ve M. catarrhalis %35-5 şeklindeydi. Gerçek zamanlı PCR sonuçları ile hasta karakteristikleri arasında anlamlı bir ilişki görülmedi.
Sonuç: Çalışmamızda, KOAH alevlenmesiyle başvuran hastalarda gerçek zamanlı PCR tekniği ile bakteri saptanma oranları kültü¬re göre belirgin derecede yüksekti. İnfekte alevlenme oranının yüksek olması nedeniyle, orta ve ağır şiddette alevlenmeli hastalara ampirik antibiyotik tedavisi başlanmalı ve verilecek antibiyotikler üç ana solunum patojenini etkileyebilecek spektruma sahip olmalıdır.

Anahtar Kelimeler: Kronik obstrüktif akciğer hastalığı, gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu, S. pneumoniae, H. influenzae, M. catarrhalis


Bengi Akın, Baykal Tülek, Uğur Arslan, Latife Sütçü, Duygu Fındık, Mecit Süerdem. Quantitative detection of Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae and Moraxella catarrhalis on sputum in exacerbations of chronic obstructive pulmonary disease by real-time PCR. Eurasian J Pulmonol. 2011; 13(1): 32-40

Corresponding Author: Baykal Tülek, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar




 
Quick Search

 




















 
Copyright © 2016 Turkish Respiratory Society. All rights reserved
Bu web sitesi sağlık profesyonellerine yöneliktir. İçeriğindeki yazılar ve dökümanlar hekim veya eczacı görüşü yerine geçmez. Sitenin kullanımıyla ilgili her türlü sorumluluk kullanıcıya/ziyaretçiye aittir.

LookUs & Online Makale