Main Page Aims and Scope Editorial Board Instructions to Authors Contact

 
The Relationship Between the Serum Resistin Levels of Patients with COPD Attack and Airway Obstruction [Eurasian J Pulmonol]
Eurasian J Pulmonol. 2013; 15(1): 50-55 | DOI: 10.5152/solunum.2013.009  

The Relationship Between the Serum Resistin Levels of Patients with COPD Attack and Airway Obstruction

Funda Yıldırım1, Teyfik Turgut2, Gamze Kırkıl2, Bilal Üstündağ3
1Government Hospital, Chest Disease, Bingöl
2Department Of Chest Disease, Firat University, Elazig, Turkey
3Department Of Biochemistry, Firat University, Elazig, Turkey

Aim: Malnutrition occurs in approximately one-third of patients with chronic obstructive pulmonary disease (COPD), and this situation may further worsen in advanced stages of the disease. It is known that an increased systemic inflammatory response is related to weight loss. We aimed to evaluate the levels of plasma resistin, leptin and inflammatory cytokines in patients with acute exacerbations of COPD, and to investigate the relationship between the degree of airway obstruction in this study.
Materials and Methods: Thirty-eight COPD attack patients who were hospitalised to our clinic and 21 healthy individuals as a control group enrolled into the study. Demographic data, smoking history, disease duration and previous medication were recorded. Serum cytokine, leptin, and resistin levels were evaluated in the COPD and healthy control groups. In the COPD group, venous blood samples were taken again on the 15th day, and pulmonary function tests were performed.
Results: The median age of the COPD group (M/F=20/18) was 61.50±9.03 years, and 56.52±9.90 years in the control group (M/ F=12/9). There was no significant difference in sex and age between the groups. Serum TNF-α, IL-1β, IL-6, IL-8, leptin and resistin levels were significantly higher in the COPD group than in the control group. Serum TNF-α, IL-1β, IL-6, IL-8, leptin, resistin levels in COPD patients on the 15th day were significantly lower than the levels on the first day (p<0.001 for all parameters). FEV1 and FVC parameters were increased on the 15th day when compared with the first day (p<0.001 for FEV1, p<0.05 for FVC). No change was observed in FEV1/ FVC (p>0.05). Only FEV1 and TNF-α levels were mildly correlated on the first day of the study (p<0.05, r=0.364). A similar correlation was observed on the 15th day of the study (p<0.05, r=0.447).
Conclusion: Because the levels of serum leptin and resistin increase during COPD attack and decrease to normal levels after attack therapy, both can be used as an inflammatory marker.

Keywords: COPD, attack, leptin, resistin, proinflammatory cytokine


KOAH Akut Atağında Serum Rezistin Düzeyleri ile Hava Yolu Obstrüksiyonu Arasındaki İlişki

Funda Yıldırım1, Teyfik Turgut2, Gamze Kırkıl2, Bilal Üstündağ3
1Bingöl Devlet Hastanesi, Göğüs Hastalıkları
2Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ad, Elazığ
3Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Ad, Elazığ

Amaç: Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) olan hastaların yaklaşık olarak üçte birinde malnütrisyon gelişmekte ve bu durum hastalığın ileri evrelerinde daha da kötüleşebilmektedir. KOAH atakları sırasında artan sistemik inflamatuar yanıtın kilo kaybı ile ilişkisi olabileceği bilinmektedir. Bu çalışmada, KOAH akut atak hastalarında plazma rezistin, leptin ve inflamatuar sitokin düzeylerini ölçerek hava yolu obstrüksiyon derecesi ile ilişkilerini araştırmayı amaçladık.
Gereç ve Yöntem: KOAH akut atak tanısı ile kliniğimize yatırılan 38 hasta ve kontrol grubu olarak 21 sağlıklı birey çalışmaya alındı. Hastaların demografik verileri, sigara öyküleri, hastalık süreleri ve daha önceden kullandığı ilaçlar kaydedildi. KOAH hastaları ve sağlıklı kontrol grubunda serum sitokin, leptin ve rezistin seviyeleri ölçüldü. KOAH’lı olgulardan atak sonrası 15. günde tekrar venöz kan örnekleri alınarak, solunum fonksiyon testi yapıldı.
Bulgular: Çalışmaya alınan KOAH’lı hastaların (E/K=20/18) yaş ortalaması 61.50±9.03 yıl, kontrol grubunun (E/K=12/9) ise 56.52±9.90 yıl idi. Gruplar arasında cinsiyet ve yaş ortalamaları açısından istatistiksel bir fark yoktu. Serum TNF-α, IL-1β, IL-6, IL-8, leptin, rezistin düzeyleri KOAH grubunda kontrol grubuna göre belirgin yüksekti. KOAH’lı hastaların 15. gündeki serum TNF-a, IL-1β, IL-6, IL-8, leptin ve rezistin düzeylerinde 1. güne göre belirgin azalma olduğu (tüm parametreler için p<0.001), FEV1 ve FVC değerlerinde ise 1. güne göre anlamlı artış olduğu (FEV1 için p<0.001, FVC için p<0.05), FEV1/FVC değerinde farklılık olmadığı saptandı (p>0.05). Çalışmanın 1. gününde KOAH’lı hastaların sadece FEV1 ile serum TNF-a değerleri arasında zayıf bir korelasyon olduğu izlendi (p<0.05, r=0.364). Çalışmanın 15. gününde de benzer korelasyon olduğu tespit edildi (p<0.05, r=0.447).
Sonuç: KOAH atak döneminde serum leptin ve rezistin düzeylerinin artması, atak tedavisi ile düzeylerinin normal düzeye inmesi nedeni ile her ikisi de birer inflamatuar belirteç olarak kullanılabilir.

Anahtar Kelimeler: KOAH, atak, leptin, rezistin, proinflamatuar sitokinler


Funda Yıldırım, Teyfik Turgut, Gamze Kırkıl, Bilal Üstündağ. The Relationship Between the Serum Resistin Levels of Patients with COPD Attack and Airway Obstruction. Eurasian J Pulmonol. 2013; 15(1): 50-55

Corresponding Author: Gamze Kırkıl, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar




 
Quick Search

 




















 
Copyright © 2024 Turkish Respiratory Society. All rights reserved
Bu web sitesi sağlık profesyonellerine yöneliktir. İçeriğindeki yazılar ve dökümanlar hekim veya eczacı görüşü yerine geçmez. Sitenin kullanımıyla ilgili her türlü sorumluluk kullanıcıya/ziyaretçiye aittir.

LookUs & Online Makale