Main Page Aims and Scope Editorial Board Instructions to Authors Contact

 
Eurasian J Pulmonol: 12 (2)
Volume: 12  Issue: 2 - August 2010
Hide Abstracts | << Back
REVIEW ARTICLE
1.Proteomic and Genomic Approach to Lung Cancer
Ferah Ece, Berna Kömürcüoğlu
Pages 59 - 65
Akciğer kanseri dünyada, erkeklerde en sık rastlanılan, kadınlarda ise görülme oranı hızla artan ve en sık ölüme neden olan kanser türüdür. Sıklıkla ileri evrede tanı konulması nedeniyle hastaların yaşam oranları düşüktür. Evre I’de bile küratif tedavilere rağmen yaşam süresinin kısa olması, araştırmacıları daha farklı belirleyiciler araştırmaya yöneltmiştir. Bu derlemede gen ekspresyonunu saptama yöntemleri ve bu konuda yapılan çalışmalar irdelenmektedir.
Worlwide lung cancer is the most common cause of death, it is seen frequently in men but also rapidly increasing in women. Survival rate of the patients is low due to usual diagnosis of disease in the late stages. These low survival rates even in stage I disease, after curative treatments has guided investigators to search different biomarkers in lung cancer. In this review, methods of gene expression profiling and sudies done in this field are discussed.

RESEARCH
2.Diagnostic Value of The Fiberoptic Bronchoscopy Samples in Lung Cancer Patients
Sibel Doruk, Doğan Reşit Köseoğlu, Ahmet Cemal Pazarlı, Ayşe Yılmaz, Handan İnönü, İlker Etikan
Pages 66 - 70
Amaç: Çalışmanın amacı, akciğer kanserinde bronş lavajı (BL), bronş fırçalama (BF) ve bronş mukoza biyopsisi (BMB) yöntemlerinin tanısal değerinin belirlenmesidir.
Gereç ve yöntem: Akciğer kanserli olguların fiberoptik bronkoskopi (FOB) bulguları ile BL, BF ve BMB yöntemleriyle tanı koyma oranları incelendi.
Bulgular: Yaş ortalaması 62.5 olan 84 akciğer kanserli olgu değerlendirildi. BL, BF ve BMB yöntemleri ile tanı konma oranı sırasıyla %58.3, %6l,8 ve %87.5 idi. BL ve BF birlikte değerlendirildiğinde tanı oranı %81.8'e yükseldi. BMB yöntemiyle tanı koyma oranı, direkt tümör bulgusu olanlarda %94.8, indirekt tümör bulgusu olanlarda %65.8 idi. Direkt ya da indirekt tümör bulgusu olanlarda BL ve BF yöntemlerinin tanı oranları benzerdi. BMB yönteminin tanı oranı BL ve BF yönteminden daha yüksekti ve direkt tümör bulgusu olanlarda tanı oranını 1.39 kat artırdığı belirlendi.
Sonuç: En yüksek tanı oranı BMB yöntemi ile elde edildi. BL yönteminin tanısal değeri literatürdekinden yüksekti. BL ve BF yöntemleri ile elde edilen örneklerin birlikte değerlendirilmesi tanı oranlarını artırmaktadır.
Aim: The aim of this study was to review the diagnostic value of bronchoscopic lavage (BL), bronchial brushing (BB) and bronchial mucosal biopsy (BMB) in lung cancer.
Material and methods: The cases diagnosed as lung cancer were evaluated. The diagnostic value of the samples of BL, BB and BMB, and the findings of fiberoptic bronchoscopy (FOB) findings were investigated.
Results: Eighty four lung cancer cases with the mean age of 62.5 years were evaluated. The diagnostic value of BL, BF and BMB was 58.3%, 61.8%, 87.5% respectively. The diagnostic ratio was increased to 81.8% when the samples of BL and BF were eveluated together. The diagnostic value of BMB was 94.8% in cases with the finding of direct tumor and 65.8% in cases with the finding of indirect tumor. The diagnostic value of BL and BF were similar in cases with direct or indirect tumor findings, the diagnostic value of BMB was higher than BF ve BL and it was determined that the diagnostic ratio of increased 1.39 fold in the cases with direct tumor findings. The diagnostic value of the samples were similar according to the cytological type of tumor.
Conclusion: The highest diagnostic value was obtained from the samples of BMB. The diagnostic value of BL was higher than literature. The evaluation of the samples of BL and BF together increases the diagnostic ratio.

3.Diagnostic Yield of Multiple Bronchoscopic Biopsies in Diagnosis of Lung Cancer Presenting as an Endobronchial Mass
Leyla Yağcı Tuncer, Ebru Damadoğlu, Ferda Aksoy, Ebru Sulu, Huriye Berk Takır, Müyesser Ertuğrul, Adnan Yılmaz
Pages 71 - 74
Amaç: Endobronşiyal kitle ile seyreden akciğer kanserinin tanısında multipl bronkoskopik forseps biyopsi örneklerinin tanı değerinin saptanmasıdır.
Gereç ve yöntem: Bronkoskopik incelemede endobronşiyal kitle görülen ardışık 25 hasta çalışıldı. Kitle lezyonlarının her birinden 6'şar forseps biyopsi yapıldı. Biyopsi örnekleri kodlanmış ayrı tüplere alındı. Tüm preparatlar aynı patolog tarafından değerlendirildi.
Bulgular: Yüz elli biyopsi örneğinden 137'si (%91-3) nıalignite açısından pozitif idi. Olguların 23'ünde (%92) tanı birinci biyopsi örneği ile elde edildi. İkinci biyopsi %4 ek tanı sağladı. Üç biyopsi yapıldığında tanı değeri %100 olarak bulundu. Malignite açısından pozitif tanı elde etme olasılığı bir biyopsi sonrası 0.9133, iki biyopsi sonrası 0.9924 ve üç biyopsi sonrası 0.9993 idi.
Sonuç: Çalışmamız, endobronşiyal kitle ile seyreden akciğer kanserinin tanısında üçten fazla bronkoskopik biyopsi yapılmasına gerek olmadığını göstermektedir.
Aim: This study was to determine diagnostic yield of multiple bronchoscopic forceps biopsies in diagnosis of lung cancer presenting as an endobronchial mass.
Material and methods: Twenty-five consecutive patients with lung cancer presenting as an endobronchial mass were studied. Six forceps biopsies were performed on each of 25 mass lesions. Each biopsy specimen was placed in a separate coded container. All preparations were examined by the same pathologist.
Results: Hundred thirty-seven out of a total of 150 biopsies (91.3%) "were positive for malignancy. The first biopsy specimen obtained positive diagnosis for malignancy in 23 (92%) cases. The second biopsy specimen had additional diagnostic yield of 4%. First three biopsy specimens yield the diagnosis in all cases. The estimated probability of obtaining a diagnosis of malignancy after one biopsy was 0.9133, after two biopsies was 0.9924 and after three was 0.9993.
Conclusion: Our results pointed out that three biopsies of lung cancer presenting as an endobronchial mass lesion were adequate to achieve maximum diagnostic yield.

4.C-Reactive Protein and Homocysteine Levels Which are The Risk Factors of Cardiovascular Diseases for Patients with Obstructive Sleep Apnea Syndrome (OSAS)
Şebnem Yosunkaya, Faruk Özer, Demet Yüzbaşıoğlu
Pages 75 - 81
Amaç: C-reaktif protein (CRP) ve homosistein aterosklerozis ve koroner arter hastalıkları için önemli risk faktörleridir. Bu çalışmada, OUAS'lı hastalar ile vücut kitle indeksi, yaş ve cinsiyet olarak eşleştirilmiş kontrol grubu arasında, ek hastalık, ilaç kullanma ve sigara içme durumlarının etkisini de dışlayarak, CRP ve homosistein seviyelerini ve bunların ilişkili olduğu parametreleri araştırmayı amaçladık.
Gereç ve yöntem: Bu çalışma Ocak 2006-Ocak 2009 tarihleri arasında, bir vaka-kontrol çalışması olarak yürütüldü. OUAS şüphesi olan, 987 erkek hastaya gece boyu polisomnografi yapıldı. Dışlama kriterleri uygulandıktan sonra 230 kişi CRP ve homosistein ölçümleri için uygun bulundu. Vakalar apne-hipopne indeksine (AHİ) göre sınıflandırıldı: 36 kontrol (AHİ<5), 84 hafif-orta OUAS (30<AHİ<5) ve 110 ağır OUAS (AHİ>30). Gruplar arasında vücut kitle indeksi açısından farklılığı ortadan kaldırmak için ağır OUAS'lı grupta 10 aşırı kilolu vaka çalışmadan çıkarıldı. Sabah 07.00-08.00 arasında venöz kan örnekleri alındı.
Bulgular: Plazma CRP seviyesi her iki OUAS grubunda, kontrol grubundan anlamlı olarak daha yüksek tespit edilmiştir (p<0.001). Ancak homosistein seviyeleri açısından gruplar arasında fark bulunmamıştır (p=0.163). Aşamalı (step-wise) regres-yon analizi ile, serum CRP seviyelerinde artışı esas açıklayan değişkenler bel çevresi (p=0.220 p=0.002) ve gece 90 ile üzeri satürasyonda geçen süre (p=-0.145, p=0.039) olarak, serum homosistein seviyesi ise Epworth uykululuk skalası (EUS) değerleri (p=0.160 p=0.015) ile ilişkili bulunmuştur.
Sonuç: Bu çalışmada OUAS’lı hastalarda CRP yüksekliği ile belirlenen düşük düzey bir enflamasyonun olduğu ve bunun gece 90 ile üzeri satürasyonda geçen süre ve bel çevresi ile ilişkili olduğu belirlendi. Ayrıca, OUAS homosistein artışı yaparak bir kardiyovasküler risk yaratmıyor gibi görünmektedir.
Aim: C-reactive protein (CRP) and homosystein are important risk factors for atherosclerosis and coronary hearth disease. We aimed to investigate the serum levels of CRP and homocysteine and related clinical parameters among the patients with OSAS and the control group who were matched for age, gender, body mass indeks (BMI), by excluding the effects of the co-existing disease, being on medication and smoking.
Material and methods: This study was conducted between January 2006-January 2009, as a case-control study. 987 consecutive patients who were reffered for suspected OSAS underwent polisomnography. 230 subject were found suitable for CRP and homosistein measurement after application of the exclusion criterias. Cases were classified according to apnea-hypopnea index (AHI); 84 of them mild-moderate OSAS (30<AHI<5); 110 of them severe OSAS (AHI>30) and 36 of them control cases (AHI<5). To eliminate the statistical differences bet-ween groups in body mass index, 10 overweight cases of severe OSAS group were excluded from the study. Venous blood samples were taken between 7.00-8.00 am.
Results: Plasma CRP level in both groups with OSAS was detected as significantly higher than in control group (p<0.001). However, a difference bet-ween the groups in terms of the levels of homocysteine was not detected (p=0.163). In step-wise regression analysis, the variables, actually explaining the increase in the levels of CRP were waist circumference (p=0.220 p=0.002) and the time passed in 90 and upper saturation (p=-0.145, p=0.039), levels of homosistein were inde-pendently associated with mesurments of Epworth sleepiness scale (b=0.160 p=0.015).
Conclusion: We found that the patients with OSAS had low level inflammation determined by the level of CRP and this was related to the time passed in 90 and upper saturation at night and waist circumference. Otherwise, OSAS does not seem to create a cardiovascular risk because of increased homosistein.

5.Effect of Non-invasive Mechanical Ventilation on Serum Leptin Level in Patients with Hypercapnic Chronic Obstructive Pulmonary Disease
Nuran Katgı, Ahmet Emin Erbaycu, Can Biçmen, Zeynep Zeren Uçar, Abdullah Katgı, Salih Zeki Güçlü
Pages 82 - 87
Amaç: Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) alevlenmesi sırasında plazma leptin konsantrasyonunun çeşitli nedenlerle yükseldiği bildirilmiştir. Çalışmada, KOAH'a bağlı akut hiperkapnik solunum yetmezliğinde, non-invazif pozitif basınçlı mekanik ventilasyon (NİMV) tedavisinin, erken dönemde serum leptin ve diğer kan testleri üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlandı.
Gereç ve yöntem: Alevlenme ve solunum yetmezliği nedeniyle yoğun bakım ünitesinde tedavisi yapılan KOAH'lı hastalardan, NİMV tedavisi uygulananlar çalışmaya alındı. Hastaların tedavi öncesi ve sonrasında serum leptin, arteriyel kan gazı ve biyokimyasal parametreleri ölçüldü.
Bulgular: Yaş ortalaması 64.8 yıl olan, 39'u erkek (%81.3), 9ü kadın (%18.8) olmak üzere, toplam 48 hasta çalışmaya alındı. NİMV tedavisi ile arteriyel kan gazı parametreleri düzelirken, serum leptin düzeyi, NİMV başlamadan önce 9-332±17.9 ng/mL, tedavinin 4. saatinde 9-037+18.4 ng/mL ve tedavinin 72. saatinde 8.907±14.9 ng/mL olarak ölçüldü (p=0.600). NİMV tedavisinin 72. saatinde açlık kan şekeri, alanin aminotransferaz, aspar-tat aminotransferaz ve C-reaktif protein düzeyleri anlamlı şekilde daha düşüktü. Diğer serum parametrelerinde değişiklik izlenmedi.
Sonuç: Hiperkapnik solunum yetmezliği olan KOAH hastalarında serum leptin düzeyi, vücut kitle indeksinden bağımsız olarak yükselmektedir. Serum leptin düzeyi, NİMV tedavisinin erken döneminde değişiklik göstermemektedir.
Aim: It was reported that serum leptin increases during exacerbations of chronic obstructive pulmonary disease (COPD) by various mechanisms. In the study, the aim was to assess the earlier effect of non-invasive positive pressure mechanical ventilation (NIMV) on serum leptin and other blood tests in patients with acute hypercapnic respiratory failure related to COPD.
Material and methods: Of the patients who were being treated for exacerbation of COPD and respiratory failure at Intensive Care Unit, the ones having NIMV were included in the study. Serum leptin, arterial blood gases and biochemical parameters were measured before and after the treatment.
Results: A total of 48 patients 39 male (81.3%) and 9 female (18.8%) with a mean age of 64.8 years were included in the study. As the parameters of arterial blood gases getting better, the mean serum leptin was 9-332±17.9 ng/mL before initiation of NIMV, was 9-037±18.4 ng/mL at the 4th hour of NIMV and was 8.907±14.9 ng/mL at the 72nd hour of NIMV (p=0.600). Glucose, alanine amino-transferase, aspartat amino and C-reactive protein were significantly lower at the 72nd hour of NIMV. There was no difference for other serum parameters.
Conclusion: Serum leptin level increases, independent of the body mass index, in COPD patients with hypercapnic respiratory failure. Serum leptin does not change in the earlier period of NIMV treatment.

CASE REPORT
6.A Lung Cancer Case With Colon Metastasis
Aylin Özgen Alpaydın, Mine Bora, Nalan Neşe, Cihan Göktan, Ayşin Şakar Coşkun, Pınar Çelik, Arzu Yorgancıoğlu
Pages 88 - 90
Primer akciğer kanserinin semptomatik gastrointestinal sistem metastazına çok nadir rastlanılmaktadır. Burada başlangıçta kolon karsinomuna bağlı intestinal obstrüksiyon olarak değerlendirilen, ancak daha sonra akciğer kanseri kolon metastazı olduğu saptanan olgu sunulmaktadır.
Symptomatic gastrointestinal tractus metastasis are very rare in lung cancer. We present here a case of lung cancer with colon metastasis which was evaluated as intestinal obstruction priorly.

7.Does Celebration of Teacher's days Trigger Asthma Attacks in School?
Tayfur Giniş, Serap Özmen, Koray Harmancı, Emine Dibek Mısırlıoğlu, İlknur Bostancı
Pages 91 - 94
Astım tüm dünyada çocuklarda en sık görülen kronik hastalıklardan biridir. Çocuk ve adolesanlar astım tetikleyicileri ile okulda da karşılaşabilmektedir. Okullarda kapalı çevre, kalabalık ortam, hava kirliliği ve alerjen maruziyeti gibi çeşitli faktörler astım ataklarını tetikleyebilmektedir. Burada öğretmenler gününde aynı okuldan astım atak ile bölümümüze başvuran dört lise öğrencisi sunulmuştur. Öğrencilerin dördü kız olup üçü orta ve biri ağır atakta idi. Öğretmenler günü kutlaması sırasında havanın yağmurlu olması nedeniyle 400 öğrenci 100 rrf'lik alanda toplanmış, toplantının 20. dakikasında astım tanısı ile izlenmekte olan dört öğrencide öksürük ve nefes darlığı yakınması başlamıştır. Okullarda astımlı çocuklar açısından uygun koşulların sağlanması ve okul personelinin astım konusunda eğitilmesi gerektiğini vurguluyoruz.
Asthma is one of the most common chronic diseases in children all over the world. Children and adolescents may also exposure to asthma triggers in schools. Asthma attacks can be triggered by various factors at school. Indoor environment in schools, crowded environment, various factors such as air pollution and allerjen exposure can trigger asthma attacks. Here, four high school students who apply to our section on teachers day due to asthma attack have been presented. All four students were girls and three of the four girls were in the middle and the other one was in severe attack. Due to the rainy weather during the teachers day celebration ceremony, 400 students had gathered in an area of 100 m2. Four of these students who were folio-wing by diagnosis of asthma had started complaining of cough and shortness of breath at twentieth minutes of the meeting. We emphasized that appropriate conditions should be provided for asthmatic children in schools and school personnel should be trained for the asthma attacks.

8.Treatment of Patients with Atelectasis Secondary to Endobronchial Coagulum with Cryotherapy
Mehmet Akif Özgül, Sibel Yurt, Ayşe Filiz Arpaçay Koşar
Pages 95 - 97
Yoğun bakımda entübe olarak tedavi gören hastalarda, sekresyonların ve hemorajiye bağlı koagülumların atelektaziye neden olmaları sık görülen bir durumdur. Bu nedenle hem solunum yetmezliğinin tedavisi zorlaşır hem de soruna solunum yolu enfeksiyonları eklenebilir. Yoğun bakımda yatan hastaların fiberobtik bronkoskopiyle endobronşiyal sekresyon ve koagülumlarının temizlenmesi sık uygulanan bir yöntemdir. Hastanemiz yoğun bakım servisinde entübe olarak takip edilen ve akciğer grafisinde sol üst lob atelektazisi geliştiği izlenen hastaya bronkoskopi yapıldığında sol üst lob girişini tıkayan koagülum görüldü. Kriyoterapi yöntemi uygulanarak kriyo probu ile koagülum çıkarıldı. İşlem yaklaşık 20 saniye gibi çok kısa sürede sonlandı. İşlemin kısa sürmesi yoğun bakımda ve entübe durumda olan hastalarda hayati önem taşıyan bir durumdur, bu nedenle kriyo yönteminin endobronşiyal sekresyonların temizlenmesinde kullanılmasının önemini vurgulamak için bu olguyu sunmayı uygun bulduk.
Atelectasis secondary to excessive airway secretions and hemorrhage in intubated patients is common in intensive care units. Because of this, infections may be added, and also treatment of respiratory insufficiency becomes more difficult. In our hospital's intensive care unit, an intubated patient's chest x-ray showed left upper lobe aletelectasis. When bronchoscopy performed, obstruction of the left upper lobe bronchus by coagulum was seen. Coagulum was removed by bronchoscopy with cryoprobe. The procedure took 20 seconds. In intubated patients, the short duration of the procedure is very important. Therefore, we have reported this case to emphasize the importance of using cryo procedure in clearance of endobronchial secretions and obstructions.



 
Quick Search

 




















 
Copyright © 2016 Turkish Respiratory Society. All rights reserved
Bu web sitesi sağlık profesyonellerine yöneliktir. İçeriğindeki yazılar ve dökümanlar hekim veya eczacı görüşü yerine geçmez. Sitenin kullanımıyla ilgili her türlü sorumluluk kullanıcıya/ziyaretçiye aittir.

LookUs & Online Makale