Main Page Aims and Scope Editorial Board Instructions to Authors Contact

 
Eurasian J Pulmonol: 16 (2)
Volume: 16  Issue: 2 - August 2014
Hide Abstracts | << Back
COVER PAGES
1.Cover

Pages I - V

EDITORIALS
2.Editorial
Benan Çağlayan
Page VI

REVIEW ARTICLE
3.Screening for Lung Cancer with Low-Dose CT Scans
James R. Jett
doi: 10.5152/ejp.2014.98698  Pages 59 - 62
Kansere bağlı ölüm nedenleri arasında akciğer kanseri erkeklerde birinci sırada, kadınlarda da ikinci sırada yer almaktadır. Amerika Birleşik Devletleri’nde akciğer kanseri hastalarının 5 yıllık hayatta kalma oranı %16’dır. Akciğer kanseri hastalarının sadece %15’i tanı aşamasında 1. evrededir. Hastaların %50’den daha fazlasının tanı anında IV. evre oldukları görülmektedir. Çoğu akciğer kanseri hastasına, hastalık ileri düzeye ulaştığında kendini gösteren belirti ve semptomlar ortaya çıkana kadar tanı konulamamaktadır. Akciğer kanserinin tedavi oranının artırılması için, hasta asemptomatik iken ve kanser yayılmadan önce daha fazla sayıda vaka tespit edilmelidir. Yüksek risk altındaki bireylerde düşük-doz bilgisayarlı tomografi (DDBT) taraması, akciğer kanserinin erken evrelerde teşhis edilmesine yardımcı olabilir. ABD’de yüksek risk altındaki bireylerde DDBT taraması, standart haline gelmektedir ve akciğer kanserinden kaynaklanan ölümlerin sayısında, sigaranın bırakılması ile birlikte önemli ölçüde bir azalma sağlamaktadır. Bu makalede, DDBT ile akciğer kanseri taraması hakkında son zamanlarda yapılmış olan çalışmalar incelenmiştir.
Lung cancer is the leading cause of cancer deaths in males and the second leading cancer cause of death in females. The 5-year survival of all lung cancer patients in the United States is 16%. Only 15% of new lung cancers are stage I at the time of diagnosis, and over 50% of patients have stage IV lung cancer at diagnosis. Most lung cancers are not diagnosed until the patient presents with signs or symptoms of disease, and these are usually due to advanced-stage disease. If we are going to increase the cure rate for lung cancer, then more cases must be detected while the patient is asymptomatic and before the cancer has spread. Screening of high-risk individuals with low-dose computed tomography (LDCT) may help in diagnosing the lung cancer at earlier stages. Screening with LDCT in high-risk individuals is becoming the standard of care in the United States and, along with smoking cessations, offers the best opportunity for decreasing a substantial number of lung cancer deaths. In this article, recent manuscripts about lung cancer screening with LDCT have been reviewed.

4.Tobacco Dependence and Control: Individual, Community and Social Marketing Approach
Nazmi Bilir, Hilal Özcebe
doi: 10.5152/ejp.2014.43925  Pages 63 - 68
Tütün kullanımının sağlık, sosyal, çevresel, ekonomik vb. zararları ortaya konduktan sonra öncelikle gelişmiş ülkelerden başlamak üzere son yarım yüzyıl boyunca tütün kontrolü yönünde çeşitli çalışmalar yapılmaya başlamıştır. Bu amaçla, tütün bağımlısı olan kişilere yönelik bireysel müdahale teknikleri başarı ile kullanılmaktadır. Ancak tütün kontrolü çalışmaları yalnızca tütün kullanan kişilere yönelik çalışmalar olmamalıdır. Bu amaçla sigara kullanan kişilerin bu davranıştan vazgeçmelerini sağlama yönündeki bireysel yaklaşımların yanı sıra, toplumsal düzeyde de çeşitli uygulamalar yapılmalıdır. Bu çalışmaların bazıları tıbbi yöntemlerin kullanılması şeklindedir, bazı uygulamalar ise yasal düzenlemeleri gerektirir. Bireysel ve toplumsal düzeydeki düzenleme ve uygulamaların, topluma tanıtılması ve uygulanmasının sağlanması bakımından da sosyal pazarlama yöntemlerinin dikkate alınması gereklidir. Bu derlemede, tütün kullanımının azaltılması amacı ile tütün bağımlılığının tanı ve tedavisi şeklindeki bireysel uygulamalar ve toplumsal düzeyde yasal düzenlemelerle birlikte bu konuda sosyal pazarlama yaklaşımlarının yeri ve önemi konularında bilgi verilmektedir.
After putting forward the health, social, environmental, economic and other consequences of tobacco use, beginning with developed countries over the last half a century, a number of studies to control tobacco use have been initiated. For this purpose, intervention techniques for tobacco-dependent individuals are being successfully used. However, tobacco control studies should not be just for those people using tobacco. Therefore, apart from the individual approaches enabling people to quit smoking, some social studies should be performed as well. Some of these studies may include the use of medical methods, while others will necessitate legal regulations. With regard to the introduction and implementation of individual and social programs and regulations, social marketing methods should be taken into consideration. In this review, together with information given on individual implementation in the form of the diagnosis and treatment of tobacco dependence to decrease the use of tobacco and legal regulations at the societal level, information about the place and importance of social marketing approaches in this subject is provided.

5.Experimental Models of Acute Lung Injury
Emine Yılmaz Sipahi, Figen Atalay
doi: 10.5152/ejp.2014.49091  Pages 69 - 77
Hayvanlarda insan Akut respiratuar distres sendromu (ARDS) özelliklerini oluşturmaya yönelik olarak çok sayıda farklı modeller geliştirilmiştir, fakat insan ARDS’sindeki histopatolojik bileşenlerin tümünü tatminkar düzeyde sergileyen tek bir hayvan modeli yoktur. Bu yüzden bir ARDS hayvan modelini seçerken, çalışma hipotezi olarak test edilecek olan ARDS anahtar özelliğini dikkate almak ve sonra o özellikleri sergileyebilecek en uygun modeli oluşturmak önemlidir. Bu derlemenin amacı, ARDS’nin nedenlerine ve fizyopatolojisine kısaca değindikten sonra, en çok kullanılan deneysel hayvan modellerini ve bu modellerin özelliklerini özetlemektir.
Although many various models have been improved in order to form human features of Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS) in animals, there is no single animal model that satisfactorily exhibits all of the histopathological components of human ARDS. Therefore, when choosing an ARDS animal model, it is important to consider the ARDS key property to be tested as a study hypothesis and choose the most appropriate model that can display that property. After mentioning the reasons and physiopathology of ARDS briefly, the purpose of this review is to summarise the most common experimental animal models and the features of these models.

RESEARCH
6.Retrospective Analysis of 240 Cases with Pleural Effusion
Fatma Tokgöz, Nezihe Gökşenoğlu, Yasemin Bodur, Emine Aksoy, Oğuz Aktaş, Tülin Sevim
doi: 10.5152/ejp.2014.02779  Pages 78 - 83
Amaç: Plevral efüzyon (PE), göğüs hastalıkları klinik pratiğinde etyolojik tanıdaki güçlükler nedeniyle önemli bir yer tutar. Sıvı nedenleri, incelemenin yapıldığı bölge, klinik ve değerlendirilen popülasyona göre değişiklik gösterir. Bu çalışmada, spesifik göğüs hastalıkları hastanesinde bulunan kliniğimizde, PE nedeniyle tetkik ettiğimiz erişkin hastaları değerlendirmeyi amaçladık.
Yöntemler: Haziran 2010 ile Temmuz 2013 tarihleri arasında kliniğimizde yatışı olan, PE nedeniyle tetkik edilen, sıvının örneklendiği ve gerektiğinde ileri invaziv işlemlerin uygulandığı 240 hastanın dosyaları retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların demografik özellikleri, sıvı analizleri, tanı yöntemleri ve tanıları gözden geçirildi.
Bulgular: Olguların %68’i erkek, yaş ortalaması 58±20, en sık başvuru şikayeti nefes darlığı idi. Plevral sıvı miktarı %56 olguda orta miktardaydı. Sıvıların %87’si eksüdatif vasıftaydı. Kırk olguda glukoz değeri 60 mg/dL’nin altında, 39 olguda adenozin deaminaz değeri 40 U/L’nin üzerinde idi. Tüberküloz (TB) plörezi tanısı büyük oranda klinik olarak konulmuştu. Uygulanan invaziv işlemlerden kapalı plevra biyopsisi %47, fiberoptik bronkoskopi %21 oranında tanı sağlamıştı. Maligniteye bağlı 61 PE’nin 38’i primer akciğer kanseri, 8’i malign mezotelyoma nedenliydi. Bu efüzyonların mezotelyoma dışında %66’sı malign efüzyon özelliğindeydi ve ilk torasentezin bu tanıya katkısı %40 olarak saptandı.
Sonuç: Serimizde en sık saptanan PE nedenleri kadın hastalarda TB, erkek hastalarda pnömoni ve 3. sıklıkta akciğer kanseriydi. Çalışmamızda torasentez dışında toplam 160 olguda invaziv işlem uygulanmıştır. On olguda ise efüzyon etiyolojisi aydınlatılamamıştır.
Objective: Pleural effusion (PE) takes an important place in the clinical practice of thoracic diseases because of the difficulties in establishing an etiological diagnosis. The causes of effusion differ depending on the region where the examination is carried out, the clinic and the population involved. In this study, we aimed to evaluate adult patients who were examined due to PE in our clinic at a specific hospital for chest diseases.
Methods: The recordings of 240 patients who were hospitalised between June 2010 and July 2013 in our clinic and examined due to PE were retrospectively evaluated. Their fluid samples were taken and the patients were exposed to advanced invasive procedures when necessary. Demographic features of the patients, fluid analyses, diagnostic methods and diagnoses were reviewed.
Results: Of the cases, 68% were male. The mean age was 58±20 years and the most common complaint for admission was shortness of breath. The amount of pleural fluid was moderate in 56% of the cases. Eighty seven percent of the fluids were exudative. The concentration of glucose was below 60 mg/dL in 40 patients and the concentration of adenosine deaminase was above 40 U/L in 39 patients. The diagnosis of tuberculosis (TB) pleurisy was established to a great extent. Of the invasive procedures, closed pleural biopsy and fiberoptic bronchoscopy contributed to the diagnosis at rates of 47% and 21%, respectively. Of 61 malignancy-induced PEs, 38 were due to primary lung cancer and 8 were due to malignant mesothelioma. Apart from mesothelioma, 66% of these effusions were malignant effusions and contribution of the initial thoracentesis to this diagnosis was found to be 40%.
Conclusion: In our serial study, the most common causes of PE was TB in female patients, and pneumonia in male patients. Invasive procedures except thoracentesis were performed for 160 cases in total in the study. In 10 cases, the etiology of effusion could not be identified.

7.Pleural Effusion and Plasma Levels of Fibrinolytic Parameters in Tuberculosis Pleurisy and Contribution to the Diagnosis
Burcu Akkök, Sibel Yurt, Burcu Arpınar Yiğitbaş, Hafize Uzun, Filiz Koşar
doi: 10.5152/ejp.2014.15010  Pages 84 - 88
Amaç: Tüberküloz ile hiperkoagülabilite arasında bir ilişki olduğu bildirilmiştir. Hiperkoagülabilitenin oluştuğu durumlarda vücut yanıt olarak fibrinolitik sistemi aktive etmektedir. Bu çalışmada, tüberküloz plörezi (TP) olgularında fibrinolitik parametrelerin değerlerini ve tanıya katkısını araştırmayı amaçladık.
Yöntemler: Tüberküloz plörezi (30 olgu), malign plevral efüzyon (8 olgu), transüdatif plevral efüzyon (6 olgu) içeren 44 olgu çalışmaya alındı. Transüdatif ve malign sıvılar kontrol grubunu oluşturdu. Olguların plevra sıvısı ve plazma D-Dimer, fibrinojen, doku plaz­minojen aktivatör (t-PA), plaz­minojen aktivatör inhibitör 1(PAI-1), t-PA/PAI-1 kompleksi düzeyleri ile serum ve plevral sıvı, adenozindeaminaz (ADA), glukoz, laktat dehidrogenaz (LDH), total protein ve albümin düzeyleri ölçüldü.
Bulgular: Tüberküloz plörezili olgularda, plevral sıvı fibrinojen ve plevral sıvı PAI-1 değerleri, Mann-Whitney U testine göre TP olgularında istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu (p≤0,05 ve p≤0,001).
Sonuç: Tüberküloz plörezide hiperkoagülasyon arttığından fibrinolitik sistem de aktive olmaktadır ve fibrinolitik parametreler artmaktadır. Tüberküloz plörezi tanısının klasik yöntemlerle konulamadığı durumlarda bu parametrelerden yararlanılabilinir.
Objective: The presence of a relationship between tuberculosis and hypercoagulability has been reported. In the case of the occurrence of hypercoagulability, the body responds by activating the fibrinolytic system. In this study, we aimed to investigate the values of fibrinolytic parameters and their contribution to the diagnosis in patients with tuberculosis pleurisy (TP).
Methods: Forty four patients with tuberculosis pleurisy (30 cases), malignant plural effusion (8 cases), and transudative pleural effusion (6 cases) were involved in the study. Transudative and malignant fluids constituted the control group. The concentrations of pleural fluid and plasma D-Dimer, fibrinogen, tissue plasminogen activator (t-PA), plasminogen activator inhibitor 1 (PAI-1), t-PA/PAI-1 complexes and serum, and pleural fluid, adenosine deaminase (ADA), glucose, lactate hydrogenase (LDH), total protein and albumin levels of the cases were measured.
Results: In the patients with tuberculosis pleurisy, the values of pleural fluid fibrinogen and pleural fluid PAI-1 were found to be significantly higher according to the results of Mann-Whitney U test (p≤0.05 and p≤0.001, respectively).
Conclusion: In tuberculosis pleurisy, fibrinolytic system activates in parallel with the increased hypercoagulation and fibrinolytic parameters also increase. These parameters can be benefited unless the diagnosis of tuberculosis pleurisy can be established through conventional diagnostic methods.

8.Association between Arterial Stiffness and Acute Exacerbations in Patients with Chronic Obstructive Pulmonary Disease
Sinem Özyılmaz, İsa Özyılmaz, Osman Akın Serdar, Esra Uzaslan
doi: 10.5152/ejp.2014.24482  Pages 89 - 93
Amaç: Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) akut atağında hipoksemi, sistemik inflamasyon gibi nedenler ile birçok sistemik etkiler meydana gelmektedir. Bu çalışmada, KOAH akut atak ile hastaneye başvuran hastalarda akut atağın arteriyel sertlik üzerine etkileri araştırıldı.
Yöntemler: Çalışmaya Uludağ Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Kliniğine, Mayıs 2011 ile Aralık 2011 tarihleri arasında başvuran ve GOLD Tanı ve Tedavi Rehberi kriterlerine göre KOAH tanısı alan, KOAH akut ataklı 25 hasta ve 21 gönüllü olgu alındı.
Bulgular: Arteriyel sertlik değerleri hafif, orta ve ileri derecede hipoksemi olanlarda sırasıyla 1498.00±699.35 dyne/sec/cm-5, 2095.09±883.31 dyne/sec/cm-5, 2077.66±99.15 dyne/sec/cm-5 ölçüldü. Hipoksemi şiddeti ile arteriyel sertlik arasında istatistiksel anlamlı korelasyon saptanmadı (p>0.05). Fakat hafif hipoksemi (PaO2≥60 mmHg) ve orta, ileri hipoksemi (PaO2<60 mmHg) değerleri arasında, AS değerlerine göre istatistiksel anlamlı fark saptandı (p=0.047). Hasta grubunda, sağlıklı kontrol grubuna göre AS yüksek, büyük arter elastik indeksi, küçük arter elastik indeksi düşük saptandı ve istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0.002, p=0.043 ve p=0.036, sırasıyla).
Sonuç: KOAH’ ın akut alevlenme döneminde PaO2≥60 mmHg olduğu zaman ölçülen arteriyel sertlik değerlerine göre, PaO2<60 mmHg olduğu zaman ölçülen değerlerinin daha yüksek olduğu saptanmıştır. Kronik obstrüktif akciğer hastalığı olan akut ataktaki hastalarda sağlıklı kontrol grubuna göre AS değeri anlamlı yüksek, büyük arter elastik indeksi, küçük arter elastik indeksi anlamlı düşük saptanmıştır.
Objective: Acute exacerbation in chronic obstructive pulmonary disease (COPD) can result in a major systemic effect due to hypoxemia and systemic inflammation. In our study, we investigated the effects of acute exacerbation of COPD on arterial stiffness (AS) in patients admitted to our hospital.
Methods: Enrolled in the study were 21 healthy volunteers who constituted the control group and 25 patients who had been admitted to our hospital between May and December 2011 with acute exacerbation of COPD diagnosed based on Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease Diagnosis and Treatment Guidelines.
Results: The average AS values were 1498.00±699.35 dyne.sec.cm-5 in patients with mild hypoxemia, 2095.09±883.31 dyne.sec.cm-5 in those with moderate hypoxemia, and 2077.66±99.15 dyne.sec.cm-5 in those with severe hypoxemia. There was no statistically significant correlation between severity of hypoxemia and AS value (p>0.05). But, there was a statistically significant difference in values of AS, compared between mild hypoxemia (PaO2≥60 mm Hg) and moderate and severe hypoxemia (PaO2<60 mm Hg) (p=0.047). Arterial stiffness was significantly higher, while the large artery elasticity index (LAEI) and small artery elasticity index (SAEI) were lower in the patient group as compared to the control group (p=0.002, p=0.043, and p=0.036, respectively).
Conclusion: In PaO2<60 mmHg AS values were higher than in PaO2≥60 mmHg during acute exacerbation of COPD. The AS value was significantly higher while LAEI and SAEI were significantly lower in the patient group as compared to the control group.

9.Analysis of Advanced Age Pneumonia Cases and Factors Effective on Treatment Success
Coşkun Doğan, Önder Çetin, Nesrin Kıral, Gülşen Saraç, Banu Salepçi
doi: 10.5152/ejp.2014.36693  Pages 94 - 98
Amaç: Kliniğimizde yatarak tedavi gören 70 yaş ve üzeri pnömoni olgularının analizi ve tedavi başarısına etkili faktörleri belirlemek.
Yöntemler: Ocak 2012-Ocak 2013 tarihleri arasında kliniğimizde pnömoni tanısı ile yatarak tedavi gören hastaların dosyaları retrospektif olarak incelendi. Yetmiş yaş ve üzeri olanlar çalışmaya dahil edildi. Ölen veya yoğun bakım ünitesine nakledilen olgular tedavi başarısızlığı olarak kabul edildi, tedavi başarısızlığı olanlar ile taburcu edilen hastaların verileri karşılaştırıldı.
Bulgular: Olgulardan 55’inin 70 yaş ve üzeri olduğu tespit edildi. Olguların yaş ortalaması 79,7±6,3 yıl (70-97); 27’si (%49,1) erkek, 28’i (%50,9) kadındı. Tedavi başarısızlığı kabul ettiğimiz grupta toplam 7 olgu (%12,7), tedavisi başarılı grupta toplam 48 olgu (%87,3) bulunmaktaydı. Tedavi başarısızlığı grubunda yaş ortalaması 83,8 ±6,8 yıl (75-97), en sık semptom %57,1 ile öksürük, en sık eşlik eden hastalık %42,9 ile diyabetes mellitus, %42,9 ile serebrovasküler hastalık idi. Tedavisi başarılı olan olgularda yaş ortalaması 79,1 ±6,0 yıl (70-94), en sık semptom %66,7 ile öksürük, en sık eşlik eden hastalık %50 ile hipertansiyon ve konjestif kalp yetmezliği ve %33,3 ile kronik obstrüktif akciğer hastalığı idi. Tedavi başarısızlığı kadınlarda (p=0,04), bakımevinde yaşayanlarda (p=0,04), multilober tutulum olanlarda (p=0,009), plevral sıvı varlığında (p=0,03) ve Türk Toraks Derneği pnömoni sınıflamasına göre grup 3 pnömoni sınıfında olanlarda (p=0,04) anlamlı düzeyde daha yüksek bulundu. Tedavinin başarılı olduğu grupta serum sodyum düzeyleri anlamlı derecede düşüktü.
Sonuç: İleri yaş pnömoni olgularında hastanın bakımevinde yaşıyor olması, kadın cinsiyette olması, radyolojik olarak multilober tutulumlu pnömoninin olması ve plevral sıvı varlığı, olgunun grup 3 pnömoni sınıfında olması tedavi başarısızlığına etkili faktörlerdir.
Objective: The aim of this study was to analyse those pneumonia patients at the age of 70 years and above, who were hospitalised in our clinic and to determine the factors affecting treatment success.
Methods: The recordings of the patients who were hospitalised in our clinic due to the diagnosis of pneumonia between January 2012 and January 2013 were retrospectively evaluated. Patients aged 70-years and older were involved in the study. Those patients who died or transferred to the intensive care unit were considered treatment failure. The data obtained for the patients with treatment failure and for the patients discharged from hospital in good health were compared.
Results: Of the cases, 55 were found to be 70 years old and above. The mean age of the patients was 79.7±6.3 years (70-97). Twenty seven patients (49.1%) were male and 28 patients (50.9%) were female. The group with treatment failure included 7 patients (12.7%) and the group with treatment success included 48 patients (87.3%). In the group with treatment failure, the mean age was 83.8±6.8 (75-97) years, the most common symptom was cough (57.1%), and the most common concurrent diseases were diabetes mellitus (42.9%) and cerebrovascular disease (42.9%). In the group with treatment success, the mean age was 79.1 ±6.0 years (70-94), the most common symptom was cough (66.7%), the most common concurrent diseases were hypertension and congestive heart failure (50%) and chronic obstructive pulmonary disease (33.3%). Treatment failure was found to be significantly higher in women (p=0.04), in individuals living in nursing homes (p=0.04), in patients with multilobar involvement (p=0.009), in the presence of pleural fluid (p=0.03) and in patients in the pneumonia Group 3 class according to the pneumonia classification system of the Turkish Thoracic Society (p=0.04). In the group with treatment success, the concentrations of serum sodium were significantly lower.
Conclusion: In advanced age pneumonia cases, living in a nursing home, being female, having a radiological presence of multilobar involvement and pleural fluid, and being in the pneumonia Group 3 class were more likely to be associated with treatment failure.

10.One-Year Follow-up Results of Smoking Cessation Outpatient Clinic: Factors Affecting the Cessation of Smoking
Zehra Yaşar, Özlem Kar Kurt, Fahrettin Talay, Aysel Kargı
doi: 10.5152/ejp.2014.48295  Pages 99 - 104
Amaç: Bu çalışmada, sigara bırakma polikliniğinde takip edilen hastalarda sigara bırakma başarısını etkileyen faktörleri ve polikliniğimizin sigara bırakma hızlarını araştırmayı amaçladık.
Yöntemler: Haziran 2011-Haziran 2012 tarihleri arasında, igara bırakma polikliniğine başvuran 320 olgudan 12 aylık takipleri tamamlanabilen 241 olgu çalışmaya alındı. Olgulardan rutin biyokimyasal ve hematolojik testler, solunum fonksiyon testi, elektrokardiyografi ve posteroanterior akciğer grafisi istendi. Ayrıca tüm olgulardan, Fagerström nikotin bağımlılık testi, anksiyete ve depresyon değerlendirme ölçekleri ile demografik verilerin yer aldığı poliklinik formunun doldurulması istendi. Kullandıkları ilaçlar ve süreleri kaydedildi. Hastaların sigara bırakma başarıları ve başarıya etki eden faktörler değerlendirildi.
Bulgular: Genel olarak 1. yıl sonunda sigara bırakma hızı %37,3 idi. Sigara bırakan ve bırakamayan grup arasında değerlendirmede demografik özellikler benzerdi. Bırakamayan grupta konsantrasyon güçlüğü, sinirlilik, Fagerström bağımlılık derecesi (p<0,001) ve işyerinde içilen sigara sayısı daha fazlaydı (p<0,001). Sigara bırakan grupta kilo artışı daha fazla idi. Olguların %27,4’üne davranışsal eğitim (DE), %56’sına davranışsal eğitim ve Nikotin replasman tedavisi (DE+NRT), %9,5’ine DE+Bupropion, %2,5’ine DE+ Vareniklin, %4,6’sına DE+ Bupropion+NRT başlanmıştı. Bırakma hızları sırasıyla %15,2, %43,7, %52,2, %66,7 ve %45,5 idi. Yeterli sürede farmakolojik tedavi verilmesi ile bırakma hızlarıda anlamlı olarak artmaktaydı (p<0,001).
Sonuç: Sigara bırakma süreci, her olgu için bireysel değerlendirilmesi gereken zor bir süreçtir. Bu süreçte yeterli davranışsal eğitim ve uygun bireylere yeterli sürede farmakolojik destek tedavi verilmesi başarı hızını arttıracaktır.
Objective: The aim was to investigate the factors affecting the quitting smoking success of the patients followed in the smoking cessation outpatient clinic and the rate of quitting smoking in this clinic.
Methods: From the 320 cases who applied to the smoking cessation clinic, 241 cases with a 12 month follow-up completed between June 2011 and June 2012 were included in the study. Routine biochemical and hematological tests, respiratory function test, electrocardiography, and posteroanterior chest radiography were requested from the cases. Moreover, the cases were requested to complete the Fagerstrom nicotine dependence test, anxiety and depression assessment scale and the outpatient clinic’s form, including demographic data. The medicines taken and the duration of use were recorded. The quitting smoking success of the patients and the factors affecting this success were evaluated.
Results: Generally, at the end of the first year, the rate of quitting smoking was 37.3%. The demographic characteristics of the groups who quit smoking and who failed to quit smoking were similar. Fagerstrom dependence degree (p<0.001) and the number of cigarettes smoked at the workplace (p<0.001) were higher. The individuals included in the group who quit smoking put on more weight. Overall, 27.4% of the patients received behavioural education (BE), 56% of them received behavioural education and nicotine replacement therapy (BE+NRT), 9.5% of them received BE+Bupropion, 2.5% of them received BE+Varenicline, and 4.6% of them received BE+Bupropion+NRT treatments. The rates of quitting smoking were 15.2%, 43.7%, 52.2%, 66.7% and 45.5%, respectively. With the administration of pharmacological treatment for a sufficient time, the rates of quitting smoking rose meaningfully (p<0.001).
Conclusion: Quitting smoking is a difficult process that has to be evaluated individually for every case. In this process, the administration of sufficient behavioural education and pharmacological treatment with sufficient time for appropriate individuals will increase the success rate.

11.Prevalence of Snoring and Obstructive Sleep Apnea Syndrome among Nurses and Resident Doctors Working in a University Hospital
Ömer Soylu, Fatma Erboy, Tacettin Örnek, Figen Atalay, Bülent Altınsoy, Hakan Tanrıverdi, Fırat Uygur, Meltem Tor
doi: 10.5152/ejp.2014.68984  Pages 105 - 109
Amaç: Uyku bozuklukları kişinin üretkenliğini ve performansını olumsuz yönde etkileyerek yaşam kalitesinin azalmasına neden olan önemli bir halk sağlığı sorunudur. Uyku düzeninin bozulduğu vardiyalı çalışan kişilerde uyku bozukluklarının görülme sıklığı çok belirgindir. Çoğu vardiyalı çalışan sağlık çalışanlarında obstrüktif uyku apne sendromu (OUAS) ile ilgili yeterli veri yoktur ve bu çalışma sağlık çalışanlarında tüm gece polisomnografi (PSG) testi ile yapılan ülkemizdeki ilk çalışmadır. Çalışmamızda hastanemizde görevli hemşire ve asistan doktorlarda horlama ve OUAS sıklığını araştırmayı amaçladık.
Yöntemler: Hastanemizde görevli olan ve çalışmaya katılmayı kabul eden tüm hemşire ve asistan doktorlara yüz yüze görüşme yöntemiyle anket uygulandı. Horlama şikayetine, tanıklı apne ve/veya gündüz aşırı uykululuk hali (GAUH) eşlik eden kişilere tüm gece PSG tetkiki önerildi. Polisomnografi yapılan olgularda OUAS sıklığı ve OUAS saptanan ve saptanmayan olgularda nöbet tutma oranları karşılaştırıldı.

Bulgular: Çalışmaya 257 kişi katıldı. Katılımcıların %63’ünü hemşireler, %37’sini ise asistan doktorlar oluşturuyordu. Olguların %34,2’si erkek idi. Olguların yaş ortalaması 28,8±3,7 (19-39 yıl), vücut kitle indeksi ortalaması 24,03±3,85 kg/m2 idi. Çalışmaya katılanlarda aylık tutulan gece nöbet ortalaması 7,6±3,8 gün idi. Olguların %28,8’inde (n=74) horlama, %2,7’sinde (n=7) tanıklı apne, %7,8’inde (n=20) GAUH (Epworth uykululuk skalası ≥11) tespit edildi. PSG önerilen 20 kişiden 4’ü (%1.6) PSG çalışmasını reddetti. 16 olguya (%6.2) PSG yapıldı. PSG sonuçlarına göre, OUAS prevalansının sağlık çalışanlarında %4,7, vardiyalı çalışan sağlık personelinde ise %5,1 olduğunu bulduk. OUAS tespit edilenlerin %91,7’si (11/12) nöbet tutmaktayken, OUAS tespit edilmeyenlerin %83,3’ü (204/245) nöbet tutmaktaydı (p=0,697). OUAS saptananların hepsi erkek iken, OUAS saptanmayanların %31’i erkek idi (p<0,001).
Sonuç: Çok fazla dikkat ve konsantrasyon gerektiren işlerde çalışan sağlık çalışnalarında uyku bozukluklarına bağlı semptomlar sorgulanarak, şüpheli olgularda tanısal inceleme ve tedavi yapılmalıdır.
Objective: Sleep disorders are important public health issues that decrease the individuals’ quality of life by affecting their productivity and performance in a negative way. The frequency of sleep disorders among people who work shifts with irregular sleep patterns is apparent. For healthcare providers, most of whom work shifts, the available data related to obstructive sleep apnea syndrome (OSAS) are insufficient. Also, this is the first study that has been conducted using an all-night polysomnography (PSG) for health staff in our country. In our study, we aimed to investigate the prevalence of snoring and OSAS among the nurses and resident doctors working at our hospital.
Methods: Face-to-face interviews were performed with all nurses and resident doctors who worked at our hospital and agreed to participate in our study. All-night PSG examination was recommended to participants with concurrent witnessed apnea and/or excessive daytime sleepiness (EDS) with snoring. The frequency of OSAS was evaluated in cases exposed to polysomnography, and those with and without OSAS were compared in terms of shift rates.
Results: The study included 257 participants. Of these, 63% were nurses and 37% were resident doctors; overall, 34.2% of the cases were male. The mean age was 28.8±3.7 (19-39) years and the mean body mass index was 24.03±3.85 kg/m2. Among the participants, the mean number of monthly night shifts was 7.6±3.8. Also, 28.8% of the participants (n=74) experienced snoring, 2.7% (n=7) had witnessed apnea, and 7.8% (n=20) had EDS (Epworth sleepiness scale≥11). Four (1.6%) of the 20 participants who were proposed to undergo PSG refused this examination. Sixteen cases were exposed to PSG (6.2%). According to the PSG results, the prevalence of OSAS was 4.7% among all healthcare providers and 5.1% among the health staff working shifts. Of the cases with OSAS, 91.7% (11/12) were working shifts while 83.3% (204/245) of those without OSAS were working shifts (p=0.697). All of the cases diagnosed with OSAS were male, but 31% of the cases without OSAS were male (p<0.001).
Conclusion: For those healthcare providers who are engaged in duties requiring significant amounts of attention and concentration, the symptoms related to sleep disorders should be questioned and diagnostic evaluation and treatment should be performed for suspected cases.

12.Bronchoscopy Practice in Turkey: A Questionnaire Study
Ergun Tozkoparan, Benan Çağlayan, Levent Dalar, Semra Bilaçeroğlu, Ahmet Ilgazlı
doi: 10.5152/ejp.2014.93685  Pages 110 - 117
Amaç: Dünyada olduğu gibi, ülkemizde de hekimler arasında bronkoskopi uygulamalarında tutum ve davranış farklılıkları vardır. Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği, Girişimsel Pulmonoloji Çalışma Grubu olarak ülkemizde bronkoskopi uygulaması yapan hekimlerin tutum ve davranışlarını bir anket ile ortaya koymayı amaçladık.
Yöntemler: Tanısal ve girişimsel bronkoskopi uygulamalarına ilişkin 23 soru içeren web tabanlı ankete katılım için hazırlanan ve anket linkini içeren davet mektubu, göğüs hastalıkları, göğüs cerrahisi, anestezi ve reanimasyon uzmanlarının e-posta gruplarına gönderildi. Ankete katılan hekimlerin verdiği yanıtlar değerlendirildi. Anketten elde edilen sonuçlar genel olarak ve branş temelinde istatistiksel analizlerle değerlendirildi.
Bulgular: Anketi 93 göğüs hastalıkları, 30 göğüs cerrahisi, 23 anesteziyoloji olmak üzere toplam 146 uzman hekim yanıtladı. Ankete katılan hekimlerin %73’ü üniversite veya eğitim araştırma hastanesinde çalışıyordu, katılımcıların %47’si yılda 100’den fazla bronkoskopi yapıyordu. Katılımcıların %36’sı yaptıkları bronkoskopilerin % 38’inde sedasyon yapmadıklarını belirttiler. Diğer taraftan, sedasyon için en fazla tercih edilen ilaç midazolam (%78) idi. Topikal anestezi yöntemi olarak lidokain nebülizasyonu göğüs hastalıkları uzmanlarının %77’si tarafından kullanılırken, göğüs cerrahisi ve anesteziyoloji uzmanlarında bu oran sırasıyla %13 ve %8 olarak saptandı (p<0,001).GH’lerin %38’i tanısal bronkoskopilerinin % 23’ünü genel anestezi altında yapıyordu. İşlem sırasında nabız oksimetresi takibi % 97, suplemental Oksijen kullanımı ise % 87 oranında bulundu. Göğüs hastalıkları uzmanlarının % 60’ı bronkoskopi eğitimi için, deneyimli bir uzman denetiminde en az 100 işlem yapılmasını, % 40’ı ise aynı sayının en az 50 olmasını yeterli görüyordu.
Sonuç: Anket verileri ülkemizdeki bronkoskopi deneyimi hakkında bilgi vermektedir. Bu tür anketlerin soru çeşitliliğinin ve katılımcı sayısının arttırılarak tekrarlanmasının önemli bir veri kaynağı oluşturacağı düşüncesindeyiz.
Objective: As in the rest of the world, there are differences in attitudes and behaviours among physicians in bronchoscopy applications in our country as well. The aim of this study was to put forward the attitudes and behaviours of bronchoscopists using a questionnaire as the Working Group of Interventional Pulmonology of Turkish Respiratory Society.
Methods: The invitation letter prepared individuals for participation in the web-based questionnaire containing 23 questions on the implementation of diagnostic and interventional bronchoscopy; the link to the questionnaire was sent to the e-mail groups of pulmonologists, thoracic surgeons and anesthesia and intensive care specialists. The responses of the physicians participating to the questionnaire were evaluated. The results obtained from the questionnaire were evaluated generally and on the basis of medical branches by statistical analyses.
Results: The questionnaire was answered by a total of 146 specialists including 93 pulmonologists, 30 thoracic surgeons and 23 anesthesiologists. In total, 73% of the physicians responding to the questionnaire were working at the University or Training and Research Hospital and 47% of the respondents were conducting more than 100 bronchoscopies per year. Here, 36% of the respondents stated that in the bronchoscopies that they carried out, they did not sedate their patients. On the other hand, the most commonly preferred medication for sedation was midazolam (78%). While 77% of the pulmonologists used nebulised lidocaine as a topical anesthetic, these rates were 12.5% and 8.3% respectively for thoracic surgeons and anaesthesiologists (p<0.001). Also, 38% of pulmonologists were conducting 23% of the diagnostic bronchoscopies under general anesthesia. During bronchoscopy, the pulse oximetry follow-up was found to be 97%, and the supplemental oxygen administration was 87%. Overall, 60% of the pulmonologists thought that at least 100 procedures must be performed under the supervision of a specialist during bronchoscopy training and 40% of them were of the opinion that the number of procedures undertaken must be at least 50.
Conclusion: The data of the survey give information about the practice of bronchoscopy in Turkey. It is suggested that the repetition of such questionnaires by increasing the variety of questions and the number of participants will provide an important data source.

CASE REPORT
13.A Behçet’s Syndrome Case with an Unusual Vascular Involvement
Neşe Dursunoğlu, Ali İhsan Yıldız, Ali Koçyiğit, Bedriye Atay Yayla, Zahide Alaçam, Zümrüt Çeven, Belgin Erkan Aydoğan
doi: 10.5152/ejp.2014.23590  Pages 118 - 120
“Behçet Sendromu”, 1973’te bir Türk Dermatoloğu olan Hulusi Behçet tarafından oral aftöz ülser, genital ülser ve göz belirtileri klinik üçlemesi ile tanımlanmıştır. Vasküler, kutanöz, pulmoner, nörolojik, romatizmal, gastrointestinal ve genitoüriner sistem tutulumları ile ortaya çıkabilir. Behçet sendromunda pulmoner tutulumun ana öğeleri; pulmoner arter anevrizmaları, arteriyel ve venöz tromboz, pulmoner infarkt, tekrarlayan pnömoni, bronşiolit obliterans organize pnömoni ve plörezidir.
Bu yazıda, hemoptizisi bronşiyal arterler ile pulmoner arter arasındaki anastomoz ile parankimal yıkımdan kaynaklanan ve bu nedenle Behçet sendromu için farklı bir damarsal tutulumu olduğu düşünülen genç bir erkek olgu sunulmuştur.
“Behçet’s Syndrome” was described as the triple-symptom complex of oral aphthous ulcers, genital ulcers and uveitis by Hulusi Behçet, a Turkish dermatologist, in 1937. It can present with vascular, cutaneous, pulmonary, neurological, rheumatologic, gastrointestinal and genitourinary system involvements. The main components of pulmonary involvement in Behçet’s Syndrome are pulmonary artery aneurysms, arterial and venous thrombosis, pulmonary infarction, recurrent pneumonia, bronchitis obliterans organising pneumonia and pleurisy. This study presented a case of a young man with hemoptysis resulting from anastomosis between the bronchial arteries and pulmonary artery and parenchymal destruction, and thus had a different vascular involvement for Behçet’s syndrome.

14.Giant Cystic Chondroid Hamartoma
Özgür Katrancıoğlu, Yücel Akkaş, Hakan İmamoğlu, Sema Polat
doi: 10.5152/ejp.2014.53765  Pages 121 - 123
Pulmoner hamartom, akciğerin en sık görülen iyi huylu tümörüdür. Boyutu genellikle 4 cm’den küçüktür ve 10 cm’den büyük pulmoner hamartom nadirdir. Hava dolu kistik alanlar içeren pulmoner hamartom nadir görülen bir formdur. Bu yazıda; nadir görülmesi nedeniyle, öksürük ve nefes darlığı şikayeti ile başvuran 49 yaşındaki dev pulmoner kistik hamartom olgusu sunulmuştur.
Pulmonary hamartoma is the most common benign neoplasm of the lung. Its size is usually smaller than 4 cm, and a pulmonary hamartoma larger than 10 cm is rare. Pulmonary hamartoma with air-filled cystic areas is also a rare form. Since it is a rare condition, in this article, we reported a case of giant pulmonary cystic hamartoma in a 49-year-old patient admitted with cough and breathing difficulty.

15.A Case of Massive Pulmonary Embolism Due to Diabetic Ketoacidosis and Hyperhomocysteinemia
Bilge Üzmezoğlu, Levent Özdemir, Osman Nuri Hatipoğlu, Burcu Özdemir, Ebru Çakır Edis
doi: 10.5152/ejp.2014.69345  Pages 124 - 126
Göğüs ağrısı, ağız kuruluğu, bayılma, dudak ve ayaklarda morarma, nefes darlığı yakınmaları ile acil servisimize başvuran 57 yaşında kadın hastada, hipotansiyon, taşikardi, takipne ve siyanoz saptandı. Diyabetik ketoasidozu olan hastanın spiral toraks bilgisayarlı tomografisinde, sol ve sağ ana pulmoner arter ile sağ pulmoner arterin segmental dallarında trombüs saptandı. Hemodinamik şok tablosundaki hastaya acil serviste masif pulmoner emboli tanısıyla fibrinolitik tedavi başlandı. Etiyolojiye yönelik yapılan araştırmalarda B12 eksikliği ve hiperhomosisteinemi saptandı. Diyabetik ketoasidozun yarattığı hipovolemi ve B12 eksikliğine bağlı hiperhomosisteineminin sinerjist etkisi ile oluşan masif pulmoner embolinin birlikte görüldüğü bu olgu nadir görülmesi nedeniyle sunuldu.
A 57-year-old woman with no prior history was admitted to our emergency department with complaints of chest pain, dyspnea, xerostomia, syncope, and cyanosis on her lips and feet. On her physical examination, cyanosis, tachypnea, hypotension and sinus tachycardia were revealed. On the spiral computed tomography of the thorax of the patient with diabetic ketoacidosis, thrombus was detected in the left and right main pulmonary artery and segmental branches of the right pulmonary artery. The fibrinolytic treatment was initiated in the emergency department for the patient with hemodynamic shock due to the diagnosis of acute massive pulmonary embolism. Etiological examinations revealed B12 deficiency and hyperhomocysteinemia. This case, with the presentation of massive pulmonary embolism, resulted from the synergistic effect of hyperhomocysteinemia associated with B12 deficiency; hypovolemia caused by diabetic ketoacidosis was reported owing to its rareness.

16.Primary Lymphoepithelioma-Like Carcinoma of the Lung: A Case Report
Serdar Özkan, Ülkü Yazıcı, Ertan Aydın, Esra Özaydın, Nurettin Karaoğlanoğlu
doi: 10.5152/ejp.2014.76598  Pages 127 - 129
Primer lenfoepitelyoma benzeri karsinoma (LEBK), akciğerin nadir görülen tümörlerindendir. Sık olarak nazofarenks, mide, tükürük bezi ve timus kaynaklıdır. Bu bölge lokalizasyonlarında sıklıkla Epstein- Barr Virüsü (EBV) ile ilişkilidir. Öksürük ve sık tekrarlayan oral aft, akciğer grafisinde kitle görünümü ile kliniğimize başvuran 68 yaşında erkek hastada yapılan transtorasik iğne biyopsisi küçük hücreli dışı akciğer kanseri ile uyumlu idi. Sık tekrarlayan aftöz lezyonlar için yapılan nazofarenks biyopsisinde EBV tespit edildi. Olguya sağ üst lobektomi ve mediasten diseksiyonu uygulandı. Postoperatif patoloji sonucu LEBK olarak yorumlandı. Lenfoepitelyoma benzeri karsinomanın akciğer kanserinin nadir görülen bir alt tipi olması nedeniyle, olgumuzu literatür eşliğinde sunduk.
Primary lymphoepithelioma-like carcinoma (LELC) is a rare form of lung cancer. It often originates in the nasopharynx, stomach, salivary gland and thymus. Most of the time, its localisation in this area is associated with Epstein-Barr Virus (EBV). Transthoracic needle biopsy findings, which were performed for a 68-year-old male patient with the complaints of cough and frequently recurring oral aphthae, and mass appearance on his chest radiography, were found to be consistent with non-small cell lung cancer. Nasopharyngeal biopsy carried out for frequently recurring aphthous lesions revealed EBV. The patient was exposed to right upper lobectomy and mediastinal dissection. Postoperative pathological findings were interpreted as evidence for LELC. We have presented our case with a literature review because lymphoepithelioma-like carcinoma is a rarely seen subtype of lung cancer.

BRIEF COMMUNICATION
17.Do We Question Occupational and Environmental Exposure Adequately in the Outpatient Clinic of Chest Diseases?
Ege Güleç Balbay, Songül Binay, Kezban Özmen Süner, Emine Banu Çakıroğlu, Peri Arbak
doi: 10.5152/ejp.2014.04557  Pages 130 - 132
Amaç: Göğüs hastalıklarında öykü alma aşamasında, bireylerin mesleki ve çevresel maruziyetleri ile sigara kullanma öykülerini ayrıntılı olarak kaydetmek hastalık tanısında çok önem taşımaktadır. Bu çalışmada, göğüs hastalıkları polikliniğinde alınan meslek anamnezlerinin kalitesini araştırmak planlanmıştır.
Yöntemler: Tıp fakültesi göğüs hastalıkları polikliniğine ayaktan başvurmuş 320 ardışık hastanın (158 kadın, 162 erkek) kayıtları retrospektif olarak değerlendirildi. Kayıtlarda bireylerin meslek öykülerinin ayrıntılı olarak alınıp alınmadığı, çevresel maruziyetlerin ve sigara kullanımının sorgulanma şekli değerlendirildi.
Bulgular: Kadın hastaların yaş ortalaması 51,6±173 iken, erkeklerinki 55,1±16,1 idi. En sık karşılaşılan meslekler; ev hanımı (%37,5), çiftçi (%12,8) ve işçi (%12,2) idi. Ayrıntılı meslek öyküsü %21,9 oranında alınmış ve erkeklerde (%79) kadınlardan (%31) daha yüksek oranda bulunmuştu (p=0.001). İşçilerin %60’ında çalışılan işyeri sorgulanırken, halen çalışılan işten önceki işler %10,6 oranında sorgulanmıştı. Toplam 9 bireye (%2,8) yaşadığı ortam sorulmuştu. Sigara kullanımı olguların %90,6’sında sorgulanmıştı. Toplam 290 sigara kullanan olgunun 183’üne (%63,1) paket.yıl sorgulaması yapılmıştı.
Sonuç: Göğüs hastalıkları polikliniğinde ayrıntılı mesleki anamnez, çevresel maruziyet öyküsü ve sigara kullanımı öyküsü kayıtlarının yeterli derecede yapılmadığı gözlenmiştir.
Objective: Detailed examination of occupational and environmental exposure of the individuals and their use of cigarette during history-taking stage in Chest Diseases is crucial. This study was planned to investigate the qualities of occupational anamneses carried out in the Outpatient Clinic of Chest Diseases.
Methods: The recordings of 320 consecutive outpatients (158 female and 162 male) admitted to the Outpatient Clinic of Chest Diseases in the Faculty of Medicine were evaluated retrospectively. During this evaluation, whether occupational histories of the patients had been taken in detail or not and the manner in which questioning was performed regarding environmental exposure and smoking were assessed.
Results: The mean age was 51.6±17.3 years in female patients and 55.1±16.1 years in male patients. The most common occupations were housewife (37.5%), farmer (12.8%) and worker (12.2%). Detailed occupational history-taking rate was 21.9% and was found to be higher in males (79%) than in females (31%) (p=0.001). Of the workers, 60% had been questioned regarding their current workplaces, while only 10.6% had been questioned about their previous workplaces. In total, 9 patients (2.8%) had been asked about the environment in which they live. The smoking habits had been questioned in 90.6% of the cases. Of the 290 patients who had been smoking, 183 (63.1%) had been questioned about the amount of cigarettes smoked in a year (packs.year).
Conclusion: It was observed that extensive occupational anamnesis and a history of environmental exposure and smoking were not taken adequately in the Outpatient Clinic of Chest Diseases.

IMAGES IN CARDIOTHORACIC MEDICINE
18.Giant Left Ventricular Aneurysm
Benan Çağlayan
doi: 10.5152/ejp.2014.04127  Pages 133 - 134
Abstract | Full Text PDF

19.A Tracheal Diverticulum Case Diagnosed with Three-Dimensional Images
Feyza Yılmaz, Selim Kervancıoğlu
doi: 10.5152/ejp.2014.29981  Pages 135 - 136
Abstract | Full Text PDF

QUIZ
20.Skin lesions of 52-year-old male butcher with delayed diagnosis and treatment: What is your diagnosis?
Gülcan Saylam Kurtipek, Ercan Kurtipek
doi: 10.5152/ejp.2014.91300  Pages 137 - 138
Abstract | Full Text PDF

LETTER TO EDITOR
21.Bronchial Anthracosis-Anthracofibrosis: Potential Causes and Clinical Features
Sevda Şener Cömert
doi: 10.5152/ejp.2014.05579  Pages 139 - 140
Abstract | Full Text PDF



 
Quick Search

 




















 
Copyright © 2016 Turkish Respiratory Society. All rights reserved
Bu web sitesi sağlık profesyonellerine yöneliktir. İçeriğindeki yazılar ve dökümanlar hekim veya eczacı görüşü yerine geçmez. Sitenin kullanımıyla ilgili her türlü sorumluluk kullanıcıya/ziyaretçiye aittir.

LookUs & Online Makale