Main Page Aims and Scope Editorial Board Instructions to Authors Contact

 
Eurasian J Pulmonol: 16 (3)
Volume: 16  Issue: 3 - December 2014
Hide Abstracts | << Back
COVER PAGES
1.Cover

Pages I - V

EDITORIALS
2.Editorial
Benan Çağlayan
Page VI

3.Excessive Dynamic Airway Collapse and Tracheobronchomalacia Increase the Frequency of Hospitalization in COPD Patients
Levent Dalar
doi: 10.5152/ejp.2014.18209  Pages 141 - 143
Abstract | Full Text PDF

REVIEW ARTICLE
4.Managing Viral Respiratory Tract Infections in Lung Transplant Recipients
Macé Matthew Schuurmans, Christian Benden, Lars Christian Huber
doi: 10.5152/ejp.2014.87597  Pages 144 - 149
Akciğer nakil olguları, hayat boyu yoğun bir immünsuresif tedavi almak zorundadırlar. Bu tedavi onları, özellikle kış döneminde, başta viral nedenler olmak üzere, solunum yolu enfeksiyonlarına (SYE) yatkın hale getirir. Solunum yolu enfeksiyonlarının, akut veya kronik allograft rejeksiyonu gibi çok ağır ve korkulan sonuçları olabileceği için, erken tanı ve tedavi önerilmektedir. Tüm akciğer nakil olguları evlerinde günlük solunum fonksiyonu takibi yaparlar. Bu takip sırasında SYE şüphesi doğuracak semptom ve bulgular görüldüğünde nakil merkezi ile hemen bağlantı kurmaları konusunda eğitimlidirler. Nakil merkezine SYE şüphesi ile başvuran hastadan viral ve bakteriyolojik inceleme için nazofarengeal sürüntü alınır. Sonrasında önlem olarak geniş spektrumlu antibiyotik, antiviral ve intravenöz immünglobülin tedavi başlanır. Tedavi süresi virolojik örneklemelerin sonuçlarına göre belirlenir. Ayrıca SYE’den korunmak için tüm nakil olgularımıza ve ev içi temaslılarına mevsimsel influenza aşısı yapılır ve özel hijyen önlemleri önerilir.
Lung transplant recipients require life-long profound immunosuppression, making them prone to respiratory tract infections (RTIs), in particular viral infections, during the winter season. Since RTIs may have severe consequences, of which acute or chronic allograft dysfunction is feared most, early diagnosis and treatment are recommended. Patients monitor lung function daily at home and are instructed to contact the transplant center in case of signs and symptoms suspicious of RTIs. We then obtain nasopharyngeal swabs for viral and bacteriological examination and initiate pre-emptive treatment with antivirals, broadband antibiotics, and sometimes intravenous immunoglobulins. Treatment duration is guided by virology sampling results. As preventive measures, we provide vaccination against seasonal influenza for patients and household contacts and recommend specific daily hygiene measures.

5.Pulmonary Toxicities and Treatment of Radiation Therapy
Emine Argüder, Berna Akkuş Yıldırım, H. Canan Hasanoğlu
doi: 10.5152/ejp.2014.39206  Pages 150 - 158
Akciğer kanseri, lenfoma, meme kanseri, kemik iliği transplantasyonu, ösefagus kanseri gibi hastalıkların tedavisi için uygulanan radyoterapi (RT), akciğerlerin radyasyona maruz kalmasına neden olmaktadır. Akciğerin iyonizan radyasyona oldukça duyarlı olması nedeniyle RT sonrası radyasyonun indüklediği akciğer hastalıkları sık görülür.
Bu makalede RT’ye sekonder akciğer hastalıkları, bu hastalıkların tanı ve tedavisi literatür bilgileri eşliğinde irdelenmiştir.
Radiotherapy (RT), used for the treatment of cancers, such as lung cancer, lymphoma, breast cancer, bone marrow transplantation, and esophageal cancer, causes the exposure of lungs to radiation. Since the lungs are very sensitive to ionizing radiation, radiation-induced lung diseases due to radiation therapy are usually common. In this article, lung diseases secondary to RT and the diagnosis and treatment of these diseases were evaluated in light of the literature.

RESEARCH
6.Relationship between Lung Functions and Extent of Emphysema in Patients with Chronic Obstructive Pulmonary Disease
Muzaffer Sarıaydın, Nejat Altıntaş, Özgür Ince
doi: 10.5152/ejp.2014.98608  Pages 159 - 163
Amaç: Bu çalışmada kronik obstrüktif akciğer hastalarında (KOAH), görsel amfizem skoru ile değerlendirilen amfizemin yaygınlığı ile akciğer fonksiyonlarının değişik indeksleri ve hastaların hayat kaliteleri arasındaki ilişki araştırıldı.
Yöntemler: Seksen-iki KOAH hastasına yüksek rezolusyonlu bilgisayarlı tomografi (YRBT) çekildi, amfizemin ciddiyeti ve yaygınlığının hesaplanmasında görsel amfizem skoru kullanıldı. Tüm hastalar değerlendirme esnasında stabildi. Tüm hastaların ayrıntılı hikayeleri ve semptomları kaydedildi, sağlık ilişkili hayat kaliteleri ve solunum fonksiyon testleri ölçüldü.
Bulgular: Tüm hastaların görsel amfizem skoru ortalaması 2.10±1.26 idi. GOLD (Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease) evre 3 olan hastalarda ortalama amfizem skoru 2.88±1.01 iken GOLD evre 2 hastalarında 1.54±1.13 idi (p<0.001). Pulmoner amfizem skoru ile sigara paket-yıl arasında anlamlı bir korelasyon vardı (r=0.58, p<0.001). Görsel amfizem skorunun, FEV1 (r=-0.56, p<0.0001), FVC (r=-0.38, p=0.001), FEV1/FVC (r=-0.43, p<0.001), PEF (r= -0.44, p<0,001) ve karbon monoksit difüzyon kapasitesi (DLCO) (r=-0.50, p<0.001) ile ters yönde korelasyonu vardı. Amfizem skoru ile SGRQ arasında bir korelasyon saptanmadı.
Sonuç: Bu veriler değişik şiddetdeki stabil KOAH hastalarında, YRBT görsel amfizem skorunun hava yolu obstrüksiyonunun fonksiyonel indeksleri ve azalmış akciğer difüzyon kapasitesi ile arasında bir korelasyon olduğunu ve pulmoner amfizem varlığının en iyi FEV1 and DLCO ile gösterildiğini ileri sürmektedir.
Objective: A study was undertaken to investigate whether the extent of emphysema, visually confirmed by high-resolution computed tomography (HRCT), in patients with COPD was associated with different indices of lung function and health-related life quality of patients with COPD.
Methods: Eighty-two patients with COPD underwent HRCT scanning; visual assessment of HRCT scan was used in the calculation of the assessment of the severity and extent of emphysematous destruction. The patients were clinically stable at the time of the evaluation. For all subjects, a detailed interview of disease history and symptoms, health-related quality of life (HRQL) measurement, and pulmonary function tests were performed.
Results: The mean visual emphysema score in all patients was 2.10±1.26. While the mean emphysema score in patients with COPD GOLD (Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease) stage 3 was 2.88±1.01, it was 1.54±1.13 in patients with COPD GOLD stage 2 (p<0.001). There was a significant correlation between the percentage of pulmonary emphysema and the numbers of pack-years smoked (r=0.58, p<0.001). The visual emphysema score was inversely correlated with FEV1 (r=-0.56, p<0.0001), FVC (r=-0.38, p<0.001), FEV1/FVC (r=-0.43, p<0.001), PEF (r=-0.44, p<0,001) and with carbon monoxide diffusion capacity (DLCO) (r=-0.50, p<0.001). There was no correlation between emphysema score and SGRQ.
Conclusion: These data suggest that HRCT visual scores correlate with functional indices of airflow obstruction and impaired lung diffusing capacity in patients with stable chronic obstructive pulmonary disease of varying severity, and the presence of pulmonary emphysema is best represented by FEV1 and DLCO

7.Who Actually Profits from Pulmonary Metastasectomy Operation? Retrospective Analysis of 12 Years
Serdar Evman, Recep Demirhan, Ersin Çardak, Kadir Burak Özer
doi: 10.5152/ejp.2014.33602  Pages 164 - 168
Amaç: Bu makalede, pulmoner metastazektomilerin sağkalıma olan katkısı ve sağkalıma etki eden diğer prognostik faktörler araştırıldı.
Yöntemler: Ocak 2000 - Ocak 2012 tarihleri arasında 126 hastaya 148 pulmoner metastazektomi uygulandı. Hastaların 78’i erkek, 48’u kadın olup ortalama yaş 32 idi. Hastalar yaş, cinsiyet, primer tümör histolojisi, lezyon sayısı, ameliyat teknikleri, komplet ve inkomplet rezeksiyon sayıları, mediasten lenf nodu tutulumu, hastalıksız yaşam süreleri ve ek tedavi yönünden incelendi. Prognostik faktörlerin iki ve beş yıllık sağkalım üzerine etkileri değerlendirildi.
Bulgular: Hastaların çoğunluğu (%84) asemptomatik idi. 126 hastaya 148 cerrahi girişim uygulandı. Olguların 63’unde (%50) sarkom, 58’inde (%46) epitelyal tümör ve 5’inde (%4) melanom metastazı saptandı ve tümünde komplet (R0) rezeksiyon gerçekleştirildi. Ameliyat sonrası ortalama hastanede kalış süresi 5,4 (2-8) gün, morbidite oranı %6,3, mortalite oranı %1,6 idi. Epitelyal tümörler, sarkomlar ve melanomlar için ortanca sürvi 42, 27 ve 11 ay (p=0,029); hastalıksız yaşam süreleri ise 32, 21 ve 7 ay olarak saptandı (p<0,001). Soliter metastazlı hastaların ortanca sürvisi 30 ay iken, 2-3 metastatik lezyon bulunanların 18 ay, 4 ve daha fazla metastaz mevcut hastaların ise 15 ay olarak bulunmuştur (p=0,012). Primer malignite tanısı ile metastaz ortaya çıkışı arasındaki hastalıksız geçen süre 12 aydan kısa olanlar hastaların, 12 aydan daha sonra metastaz ortaya çıkan hastalara göre sürvilerinin anlamlı olarak daha düşük olduğu da gözlenmiştir (16/30 ay, p=0,003). Mediastinal lenf nodu tutulumu da, bağımsız bir kötü prognostik faktör olarak bulunmuştur (p=0,044).
Sonuç: Pulmoner metastazların cerrahi rezeksiyonu güvenli ve efektif bir tedavi şeklidir. Tümörlerin histopatolojisi, hastalıksız yaşam süresi, metastaz sayısı ve mediastinal lenf nodu tutulumu önemli prognostik göstergeler olarak bulunmuştur
Objective: Evaluating the benefits of metastasectomy and the possible prognostic factors associated with overall survival after surgical treatment.
Methods: Between January 2000 and January 2012, 148 pulmonary metastasectomy operations were performed on 126 patients (78 males, 48 females), with a median age of 32. Data were examined retrospectively for age, gender, primary tumor histology, number of lesions, operative techniques, resection margins, mediastinal lymph node involvement, time to metastasis, and additional therapies. Effects of possible prognostic factors on 2-year and 5-year survival were then evaluated.
Results: Most patients (84%) were asymptomatic; 126 patients underwent 148 metastasectomy operations. Definitive pathology revealed sarcoma in 63 (50%), epithelial tumor in 58 (46%), and melanoma in 5 (4%). Complete resection (R0) was achieved in all patients. Average postoperative hospital length of stay was 5.4 (range: 2-8) days. Morbidity was 6.3%, and 30-day mortality was 1.6%. Median overall survivals were found to be 42, 27, and 11 months (p=0.029), with median disease-free intervals of 32, 21, and 7 months for epithelial tumors, sarcomas, and melanomas, respectively (p<0.001). The median survival of patients with single, 2 to 3, and 4+ metastatic nodules was 30, 18, and 15 months, respectively (p=0.012). Median survival of patients with a disease-free interval of less than 12 months was 16 versus 30 months in those with an interval of more than 12 months (p=0.003). Additional mediastinal lymph node involvement was directly correlated with a worse outcome (p=0.044).
Conclusion: Pulmonary metastasectomy is a safe and effective choice of treatment. Univariate analyses verified that histopathology of the tumor, disease-free interval, number of metastatic lesions, and lymph node involvement were significant prognostic factors in patients undergoing pulmonary metastasectomy.
Objective: Evaluating the benefits of metastasectomy and the possible prognostic factors associated with overall survival after surgical treatment.
Methods: Between January 2000 and January 2012, 148 pulmonary metastasectomy operations were performed on 126 patients(78 male, 48 female), with median age of 32. Data were examined retrospectively for age, gender, primary tumor histology, number of lesions, operative techniques, resection margins, mediastinal lymph node involvement, time-to-metastasis, and additional therapies. Effects of possible prognostic factors on 2-year and 5-year survivals are then evaluated.
Results: Most patients (84%) were asymptomatic. 126 patients underwent 148 metastasectomy operations. Definitive pathology revealed sarcoma in 63 (50%), epithelial tumor in 58 (46%) and melanoma in 5 (4%). Complete resection (R0) was achieved in all. Average postoperative hospital length-of-stay was 5.4 (range: 2-8) days. Morbidity was 6.3% and 30-day mortality was 1.6%. Median overall survivals were found to be 42, 27 and 11 months (P=0.029); with median disease-free intervals of 32, 21, and 7 months for epithelial tumors, sarcomas, and melanomas, respectively (P<0.001). Median survivals of patients with single, 2 to 3, and 4+ metastatic nodules were 30, 18 and 15 months, respectively (P=0.012). Median survivals of patients with disease-free interval of less than 12 months were 16 vs. 30 months of those with an interval more than 12 months (P=0.003). Additional mediastinal lymph node involvement was directly correlated with worse outcome (P=0.044).
Conclusion: Pulmonary metastasectomy is a safe and effective choice of treatment. Univariate analyses verified the histopathology of tumor, disease-free interval, number of metastatic lesions, and lymph node involvement were significant prognostic factors in patients undergoing pulmonary metastasectomy.

8.Investigation of Relationship between Comorbid Factors and Excessive Dynamic Airway Collapse with Frequency of Hospitalization in Frequently Hospitalized COPD Patients
Tülay Yarkın, Meltem Ağca, Göksan Acar, Gökhan Göl, Fatma Tokgöz, Reha Baran
doi: 10.5152/ejp.2014.66934  Pages 169 - 174
Amaç: Kronik obstrüktif akciğer hastalığında (KOAH) yılda en az 2 hastane yatışı “sık yatış” olarak tanımlanmaktadır. Ancak, klinik pratiğimizde bazı hastaların 2-3 ay aralıklarla tekrarlayan yatışlarına tanık oluyoruz. Çalışmamızda, sık yatışa neden olabileceğini düşündüğümüz faktörler seçilmiş bir hasta grubunda araştırılmıştır.
Yöntemler: Çalışmaya yılda en az 2 hastane yatışı olan 34 KOAH hastası alındı. Tüm olguların demografik özellikleri, laboratuvar bulguları, fiziksel aktivite skorları, komorbiditeleri ve solunum fonksiyonları kaydedildi, transtorasik ekokardiyografileri ve fiberoptik bronkoskopileri (FOB) yapıldı. Olgular, yılda 2 yatışı olanlar (Grup 1) ve 2’den fazla yatışı olanlar (Grup 2) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Gruplar, yatış sıklığını arttırdığı düşünülen parametreler açısından karşılaştırıldı.
Bulgular: Hastaların 28’i erkek (%82), yaş ortalaması 65±8 (46-82) ve ortalama yatış sayısı 3,3±1,3 (2-6) idi. Grup 1’de 12, Grup 2’de 22 hasta vardı. Grup 2’de ileri yaş, düşük fiziksel aktivite, ileri evrede bulunma, 10 yıldan uzun süreli hastalık, evde nebulizatör ve oksijen kullanımı Grup 1’e göre anlamlı yüksek bulundu. Grup 2 hastaların ortalama FEV1 (% beklenen) düzeyi %47,9 iken Grup 1’de %56 idi (p=0,003). Komorbidite sayısı Grup 1’de ortalama 1,5, Grup 2’de 2,7 (p=0,014) bulundu. Pulmoner hipertansiyon (n=11) ve kalp yetmezliği (n=10) sadece Grup 2 hastalarında saptandı (p=0,003, p=0,006). Fiberoptik bronkoskopide 17 (%50) hastada aşırı dinamik hava yolu kollapsı (ADHK) saptandı, bunların 16’sı (%94) Grup 2’de idi. Lojistik regresyon analizinde, ADHK varlığı ve FEV1 (%beklenen) düşüklüğü yatış sayısını etkileyen bağımsız faktörler olarak saptandı.
Sonuç: Sık hastane yatışı olan KOAH olgularında, ADHK varlığı ve FEV1 düşüklüğünün yatış sıklığını daha da arttırabileceği ortaya konulmuştur.
Objective: Frequent hospitalizations in chronic obstructive pulmonary disease (COPD) patiens is defined as 2 or more hospitalizations per year. However, in our clinical practice we observe hospitalizations with 2-3 months intervals in some patients. In this study, we investigated the factors suspected to be related to more frequent hospitalizations in a selected patient population.
Methods: Thirty-four COPD patients hospitalized at least twice per year were included in the study. Patients’ demographics, laboratory findings, physical activity scores, comorbidities and pulmonary function tests were recorded; transthoracic echocardiography and fiberoptic bronchoscopy (FOB) were performed. Patients were categorised into two groups as: Groups were compared in terms of parameters which are thought to increase the frequency of hospitalization.
Results: Twenty eight (82%) of the patients were male. The mean age was 65±8(46-82 years), mean hospitalization number was 3.3±1.3 (2-6). Twelve patients were in Group 1, 22 in Group 2. Older age, lower physical activity, advanced stage, longer duration of the disease, using nebulisator and home-oxygen were significantly higher in Group 2. FEV1 (pred%) was significantly lower in Group 2 (47.9%) than Group 1 (56%). The comorbididities were significantly higher in Group 2 (p=0.014). Pulmonary hypertension (n=11) and heart failure (n=10) were detected only in Group 2 (p=0.003, p=0.006). FOB revealed excessive dynamic airway collapse (EDAC) in 17 (50%) patients; and 16 of them (94%) were in Group 2. Existence of EDAC and lower FEV1 value were found to be independent factors for more frequent hospitalizations.
Conclusion: It is revealed that the presence of EDAC and decrease in FEV1 can increase the frequency of hospitalization in frequently hospitalized COPD patients.

9.Alternations in Smoking Habits of Active Smoker Health Care Professionals after the ‘Law on Prevention of Harmful Effects of Tobacco and Tobacco Products’
Mustafa Hamidullah Türkkanı, Leyla Yılmaz Aydın, Tarkan Özdemir
doi: 10.5152/ejp.2014.43534  Pages 175 - 179
Amaç: Sigara içen sağlık çalışanlarında “Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun” sonrası yaklaşımlarını değerlendirmek, kanundan sonra sigara ile ilgili davranış değişikliklerini incelemek ve değişiklikler ile ilişkili faktörleri belirlemektir.
Yöntemler: Çalışma popülasyonunu, Çorum ilindeki devlet hastaneleri, 112 acil servisinde çalışan ve sigara içicisi olan 1.096 sağlık çalışanı oluşturmuştur. Anket formları katılımcılara elden ulaştırıldı. Anket, demografik veriler, sigara içme alışkanlıkları ve sigara yasağı ile ilişkili 32 kapalı uçlu sorudan oluşturuldu. Veriler, katılımcıların kendilerinin doldurduğu anket ile elde edildi. Verilerin istatiksel analizi SPSS 16.0 programı ile yapıldı.
Bulgular: Anketi cevaplandırma oranı %47,7 idi. Katılımcıların %85’i yasa hakkında olumlu görüş bildirdi. Sosyodemografik verilerden sadece sağlık sektöründeki çalışma yılında artış, olumsuz görüşle ilişkili bulundu. İçilen yıl sayısı, paket-yılı ve bağımlılık seviyesi arttıkça yasaya olumlu bakış azalıyordu. Dışarıda sigara içmeye utananlar, daha önce bırakmayı denemiş olanlar ve çocukların yanında sigara içmeyenler daha çok olumlu görüş bildirdi.
Sonuç: Sigara içen sağlık çalışanlarının sigara yasağına yaklaşımları toplum ile benzerdir. Tütün mücadelesindeki rolleri “rol modeli olma sorumluluğu” ile başlayan sağlık çalışanları, sigara kontrol programlarında öncelikli olarak ve bütüncül yaklaşımla ele alınmalıdır.
Objective: To evaluate approaches of active smoker health care workers to the Law on Prevention of Harmful Effects of Tobacco and Tobacco Products, to determine smoking behaviour changes and factors associated with this changes after the law.
Methods: Study population established by 1096 active smoker health care workers that was working at state hospitals and 112 emergency department in Çorum. Questionnaires were delivered by hand to the participants. The survey was created from 32 closed-ended questions associated with demographic findings, smoking habbits and smoking ban. Data were obtained through questionaires filled out by participants. Statistical Package for SPSS 16.0 was used for analysis.
Results: Response rate was 47.7%. Eighty five percent of the participants had a positive opinion toward the ban. In sociodemographic characteristics only number of years of service in healthcare was associated with the opinion toward the ban. Years smoked, pack-years and addiction level were associated with a negative opinion toward the ban. Participants who were annoyed to smoke outdoors, who had tried to quit, and who do not smoke in the same envorinment with children tended to express a positive opinion.
Conclusion: Approaches of active smoker health care workers to the smoking ban is similar to society. Health professionals whose role in the fight against tobacco is started by “the responsibility of being a role model” should be taken to smoking control programs as a priority and with a holistic approach.

10.Clinical Factors Affecting the Costs of Hospitalized Chronic Obstructive Pulmonary Disease Exacerbations
Jülide Çeldir Emre, Özer Özdemir, Ayşegül Baysak, Ümit Aksoy, Pelin Özdemir, Adnan Tolga Öz, Sami Deniz
doi: 10.5152/ejp.2014.46855  Pages 180 - 183
Amaç: Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) ciddi ekonomik yükü olan sık görülen bir sağlık sorunudur. Çalışmamızda, hastaneye yatırılmayı gerektiren KOAH alevlenmelerinin maliyetine etki eden klinik faktörleri belirlemeyi amaçladık.
Yöntemler: Çalışmamıza KOAH alevlenme nedeniyle hastaneye yatırılan 241 olgu dahil edildi. Hastane kayıtlarının retrospektif olarak incelenmesi ile veriler elde edildi.
Bulgular: Olguların ortalama hastanede kalış süresi 9.6+4.6 gündü. Toplam maliyet ortalama 1103.2±557.3 Türk Lirası (TL) idi. Cinsiyete göre hastanede kalış süresi ve toplam maliyet değerlendirildiğinde, erkek ve kadın olguların hastanede kalış süresi ve toplam maliyeti açısından anlamlı fark izlenmedi ( sırasıyla p=0.78 ve p=0.28). 65 yaş üzeri olgular değerlendirildiğinde hastanede kalış süresi ve toplam maliyet açısından diğer olgularla aralarında anlamlı fark olmadığı görüldü (sırasıyla, p =0.77 ve p=0.92). Komorbite varlığında olguların toplam maliyetlerinin anlamlı olarak arttığı gözlendi (p= 0.008). Maliyet bileşenleri incelendiğinde toplam ilaç ve antibiyotik maliyetleri ile genel laboratuvar maliyetlerinin komorbiditesi olan olgularda daha yüksek olduğu görüldü (p=0.02, p=0.003 ve p<0.001). Hastanede kalış süresinin komorbidite varlığında arttığı gözlendi, ancak istatistiksel olarak anlamlı değildi (p=0.09). Komorbidite sayısı arttıkça hastanede kalış süresinin ve toplam sağlık maliyetlerinin anlamlı arttığı gözlendi (p=0.02 ve p=0.008). Olguların sosyal güvence tiplerinin toplam maliyet ve hastanede kalış süresine etkisi görülmedi (p=0.16 ve p=0.21)
Sonuç: KOAH alevlenmelerinde komorbidite varlığının hastanede kalış süresi ve direkt maliyet miktarlarını anlamlı olarak arttırdığı görülürken, cinsiyet, yaş ve sosyal güvence tipinin herhangi bir etkisi gözlenmedi.
Objective: Chronic obstructive pulmonary disease (COPD) is a major public health problem with severe economic consequences. In this study, we tried to estimate the clinical factors affecting the economic cost of COPD exacerbations requiring hospitalization.
Methods: A total of 241 patients who were hospitalized due to COPD exacerbations were included in the study. Data were examined retrospectively using hospital charts.
Results: The average length of the hospital stay of the patients was 9.6±4.6 days. The average total direct cost for hospitalization was 1103.2±557.3 Turkish Lira (TL). The length of hospital stay or total costs were not different between male and female patients (respectively, p=0.78 and p=0.28) or between patients above 65 years old and others (respectively, p =0.77 and p=0.92). Presence of comorbidities increased total costs significantly (p=0.008). The total costs of medications and antibiotic costs, together with laboratory costs, were significantly higher in patients with comorbidities (p=0.02, p=0.003, and p<0.001). Length of hospital stay also tended to be higher in patients with comorbidities, but it was not statistically significant (p=0.09). Total costs and length of hospital stay tended to increase as the number of comorbidities increased (p=0.02 and p=0.008). Type of social insurance did not affect total costs or length of hospital stay (p= 0.16 and p=0.21).
Conclusion: Length of hospital stay and direct costs of hospitalized COPD exacerbations significantly increased in the presence of comorbidities, while age, sex, and type of insurance did not have any significant effects.

11.Evaluation of Pulmonary Function Tests in Working Firemen
Sema Demir, Derya Öztuna
doi: 10.5152/ejp.2014.83703  Pages 184 - 188
Amaç: İtfaiyeciler, yangına müdahaleleri sırasında, dumana maruz kalırlar. Yangın dumanı, birçok hava kirleticilerini içerir. Duman maruziyeti, pulmoner ve kardiyovasküler hastalık riskini artırabilmektedir. Bu çalışmanın amacı, çalışan itfaiyecilerde, uzun dönem mesleksel duman inhalasyonunun solunum fonksiyonları üzerine etkisinin ve ilişkili risk faktörlerinin araştırılmasıdır.
Yöntemler: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne Şubat 2012-Mart 2012 tarihlerinde tarama programı kapsamında başvuran, çalışan 523 itfaiyeci retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Yangında aktif olarak çalışan 250 kişi, kontrol grubu olarak da masabaşında çalışan 273 kişi çalışmaya alınmıştır. İtfaiyecilerin yaş, cinsiyet, boy, kilo, spirometrik (FEV1, FVC, FEV1/FVC, PEF, FEF25- 75) ölçümleri, sigara içme durumları ve süreleri, meslekte çalıştıkları süre, komorbiditeleri değerlendirilmiştir.
Bulgular: Çalışmadan elde edilen verilere göre, aktif olarak yangına katılan itfaiyecilerde, düşük riskli gruba göre FEV1 değerlerinde anlamlı olarak azalma saptanmıştır. Çalışma süresinin solunum fonksiyonlarını anlamlı olarak etkilemediği görülmüştür.
Sonuç: Aktif çalışan itfaiyecilerde, duman maruziyetine bağlı olarak solunum fonksiyonlarında azalma görülmüştür. İtfaiyecilerde duman maruziyetine bağlı hastalıkların gelişimi, solunum yollarını koruyacak daha efektif aparatların geliştirilmesi, farklı yangın tiplerinde döngülü çalışma, sigara bıraktırma ve düzenli yıllık taramalarla önlenebilir.
Objective: During interventions, firemen are exposed to fire smoke. Fire smoke contains many air pollutants. Smoke exposure may increase the risk of pulmonary and cardiovascular diseases. The aim of this study was to evaluate the effect of long-term occupational smoke inhalation on respiratory functions and related risk factors in working firemen.
Methods: Between February and March 2012, 523 working firemen were retrospectively evaluated within the scope of a screening program in Ankara Numune Training and Research Hospital. The study included 250 firemen actively participating in a fire and a control group of 273 firemen working in the office. Detailed evaluation of the firemen included age, gender, height, weight, spirometric measurements (FEV1, FVC, FEV1/FVC, PEF, FEF25-75), smoking status and duration, duration of work, and comorbidities.
Results: According to the results obtained from the study, FEV1 values were significantly decreased in firemen actively participating in firefıghts compared to the low-risk group. The duration of the study did not significantly affect pulmonary functions.
Conclusion: Respiratory functions decrease in active working firefighters. Development of diseases related to exposure to smoke may be prevented by the development of more effective apparatus protecting from smoke, working in cycles in different fire types, quitting smoking, and regular annual screenings.

CASE REPORT
12.A Case of Pulmonary Mucormycosis Presenting with Endobronchial Involvement
Hakan Tanrıverdi, Figen Atalay, Levent Kart, Murat Altuntaş, Ayşegül Tomruk
doi: 10.5152/ejp.2014.02439  Pages 189 - 191
Mukormikozis; Zygomycetes sınıfı mantarların neden olduğu, özellikle immün yetmezliği olan hastalarda ortaya çıkan, nadir fakat sıklıkla ölümcül seyreden fırsatçı bir mantar enfeksiyonudur. Enfeksiyona genellikle sporların inhalasyonu neden olduğundan en sık paranazal sinüsler ve akciğerler etkilenir. En sık altta yatan hastalıklar diyabetes mellitus ve hematolojik malignitelerdir. Sıklıkla bakteriyel pnömoni gibi başlamaktadır, klinik ve radyolojik bulguları nonspesifiktir. Bu nedenle mukormikozis tanısı için yüksek şüphe indeksi gereklidir. Tedavide, kombine medikal ve cerrahi tedavi yöntemleri önerilmektedir. Biz de endobronşiyal tutulumla seyreden pulmoner mukormikozis olgusunu sunmayı amaçladık.
Mucormycosis is a rare but usually fatal opportunistic infection caused by fungi in the class of Zygomycetes and expecially seen in patients with diabetes mellitus and hematologic malignancies. Since the infection is usually caused by inhalation of spores, the paranasal sinuses and lungs are most commonly affected. Diabetes mellitus and hematologic malignancies are most common underlying diseases. Infection usually initiates like bacterial pnuemonia and clinic, radiologic findings are nonspesific. Because of these high index of suspicion is necessary to diagnose mucormycosis. Combined medical and surgical treatment modalities are recommended. We aimed to present a case of pulmonary mucormycosis presenting with endobronchial involvement.

13.Type 2 Respiratory Insufficiency, Pulmonary Hypertension, and Obstructive Sleep Apnea Syndrome that Developed in Morquio Syndrome
Pınar Yıldız Gülhan, Aydanur Ekici, Mehmet Ekici, Dilay Çimen
doi: 10.5152/ejp.2014.85579  Pages 192 - 194
Mukopolisakkaridoz tip IVA (Morquio sendromu); otozomal resesif geçişli, lizozomal depo bozukluğu ile giden N-asetil galaktozamin 6 sülfataz (GALNS) gen defekti olan multisistemik bir hastalıktır. GALNS eksikliğine bağlı kondroitin 6 sülfat ve keratan sülfatın dokularda birikimi görülür.
Bu makalede, torakal deformiteye ve inspiratuar kas güçsüzlüğüne bağlı tip 2 solunum yetmezliği, pulmoner hipertansiyon ve üst hava yollarında yaygın mukopolisakkarid birikimine bağlı olarak ortaya çıkan obstrüksiyon neticesinde obstrüktif uyku apne sendromu (OUAS) görülen, noninvaziv mekanik ventilasyon ile başarılı şekilde tedavi ettiğimiz Morquio sendromlu bir olguyu literatür eşliğinde sunduk.
Mucopolysaccharidosis type IVA (Morquio syndrome) is a multisystemic autosomal recessive transitive disease induced by an N- acetylgalactosamine 6 sulfatase (GALNS) gene defect, progressing with lysosomal stock failure. The accumulation of chondroitin 6 sulfate and keratin sulfate is observed in the tissues due to GALNS deficiency. We presented a case in which Morquio syndrome was successfully treated with noninvasive mechanical ventilation in accordance with the literature. The case had obstructive sleep apnea syndrome (OSAS) induced by an obstruction that emerged as a result of type 2 respiratory insufficiency resulting from throcal deformity, inspiratory muscle weakness, pulmonary hypertension, and the accumulation of diffuse mucopolysaccharide in the upper respiratory tract.

14.Cavitation of Tumoral Mass after Radiotherapy in a Patient with Pancoast Tumor
Ayşegül Karalezli, Emine Argüder, Berna Akkuş Yıldırım, Ayşe Nur Soytürk, H. Canan Hasanoğlu
doi: 10.5152/ejp.2014.27928  Pages 195 - 198
Toraks içi organlara ya da toraks duvarına uygulanan radyoterapi sonrasında radyasyona bağlı akciğer hastalıkları sık görülür. Radyasyona bağlı gelişen hasarlar arasında buzlu cam opasitesi, konsolidasyon, fibrozis, traksiyon bronşektazisi ve volüm kaybı yer alır. Nadir olarak plevral sıvı ya da yeniden kitle oluşumu görülebilir. Elli üç yaşındaki erkek olguda, toraksın bilgisayarlı tomografisinde sağ akciğer apeksinde 66x61 mm boyutlarında, trakea, özefagus ve sağ subklaviyen arteri invaze eden solid lezyon saptanmış ve uygulanan eş zamanlı haftalık kemoterapi ve konformal radyoterapi sonrasında lezyonun hızlıca yok olup yerini tamamen kaviter lezyona bıraktığı izlenmiştir. Literatürde nadir rastlanması nedeniyel bu olgu sunulmuştur.
Radiation-induced lung diseases are common after radiotherapy of the chest wall or intrathoracic organs. The damage of radiations is ground-glass opacity, consolidation, fibrosis, traction bronchiectasis, and volume loss. Development of pleural fluid or a new mass is rarely seen. A solid lesion was detected in the computed thoracic tomography of 53 year-old male patient. The lesion was at the apex of the right lung, 66x61 mm in size and invading the trachea, esophagus and right subclavian artery. Weekly chemotherapy and radiotherapy were applied concurrently, and the tumor was quickly disappeared, leaving its place to an unexpected cavitary lesion. The case has been reported because of its rarity in the literature

15.Progesterone Treatment Experience In A Patient with Lymhangioleiomyomatosis Presenting with Recurrent Pneumothorax
Baykal Tülek, Fikret Kanat, Mecit Süerdem
doi: 10.5152/ejp.2014.28863  Pages 199 - 202
Lenfanjiyoleyomiyomatozis (LAM) nadir görülen bir interstisyel akciğer hastalığıdır. Hastalar genellikle nefes darlığı ve spontan pnömotoraks ile kliniğe başvururlar. Bugün için LAM’da etkinliği ispatlanmış bir medikal tedavi yöntemi olmamakla beraber, progesteron klinik pratikte yaygın kullanılan ilaçlardan biridir. Bu sunumda tekrarlayan pnömotorakslarla seyreden bir LAM olgusunda yaklaşık 1 yıllık progesteron tedavisinin etkisi değerlendirilmiştir.
Lymphangioleiomyomatosis (LAM) is a rare interstitial lung disease. Patients with LAM usually present with progressive dyspnea and spontaneous pneumothorax. Although there is no sufficient evidence to support the routine use of any treatment in LAM, progesterone is one of the widely used drugs. This report evaluates the effect of one year progesterone treatment in a patient with LAM presenting with recurrent pneumothorax.

QUIZ
16.A Case of Solitary Pulmonary Mass with Air-Bubble Sign: What Is Your Diagnosis?
Murat Yalçınsoy, Esen Akkaya
doi: 10.5152/ejp.2014.32042  Pages 203 - 205
Abstract | Full Text PDF

LETTER TO EDITOR
17.A Questionairre Study on Bronchoscopy: Today’s Informations Are The Common Sense of Tomorrow
Akif Turna
doi: 10.5152/ejp.2014.76486  Pages 206 - 207
Abstract | Full Text PDF

18.Who Actually Profits from Pulmonary Metastasectomy Operation? Retrospective Analysis of 12 Years
Erkan Kaba, Alper Toker
doi: 10.5152/ejp.2014.06025  Pages 208 - 209
Abstract | Full Text PDF

19.Clinical Factors Affecting the Costs of Hospitalized Chronic Obstructive Pulmonary Disease Exacerbations
Nurhayat Yıldırım
doi: 10.5152/ejp.2014.96630  Pages 210 - 211
Abstract | Full Text PDF



 
Quick Search




 




















 
Copyright © 2016 Turkish Respiratory Society. All rights reserved
Bu web sitesi sağlık profesyonellerine yöneliktir. İçeriğindeki yazılar ve dökümanlar hekim veya eczacı görüşü yerine geçmez. Sitenin kullanımıyla ilgili her türlü sorumluluk kullanıcıya/ziyaretçiye aittir.

LookUs & Online Makale